foto: AP/Scanpix
Neilgi pēc ziemeļblāzmas fiksēts spēcīgākais Saules uzliesmojums tās cikla laikā
Pasaulē
2024. gada 15. maijs, 18:08

Neilgi pēc ziemeļblāzmas fiksēts spēcīgākais Saules uzliesmojums tās cikla laikā

Ziņu nodaļa

CNN/Jauns.lv

Pēc tam, kad šajā nedēļas nogalē daudzviet pasaulē varēja vērot izteiktu ziemeļblāzmu, otrdienas pēcpusdienā piedzīvots spēcīgākais saules uzliesmojums pašreizējā Saules cikla laikā, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas Kosmosa laikapstākļu prognozēšanas centra dati.

Par "X8.7", un "X-klases" uzskatītais Saules uzliesmojums apzīmē intensīvākos iespējamos uzliesmojumus. Tas nāk no tā paša reģiona, kas izraisīja ģeomagnētisko vētru un ziemeļblāzmu visā pasaulē, kas bijusi ekstrēmākā ģeomagnētiskā vētra kopš 2003. gada.

"Uzliesmojums ir enerģijas izvirdums no Saules, kas parasti ilgst no minūtēm līdz stundām. Šāda mēroga uzliesmojumi nav bieži," atzīmēja centrā.

NASA Saules dinamikas observatorija nofotografēja otrdienas intensīvo ultravioletās gaismas zibsni, norādot, ka uzliesmojums plkst. 12.51 pēc vietējā laika sasniedza savu maksimumu.

Saules uzliesmojumi parasti notiek aktīvos Saules apgabalos, kas ietver spēcīgu magnētisko lauku klātbūtni. Tie var ietekmēt radio, elektrotīklus un sakarus. Augstfrekvences radiosignālu lietotāji var piedzīvot īslaicīgu vai pilnīgu signāla zudumu.

Tomēr Saules rotācijas dēļ attiecīgais saules punkts vairs nevirza šo enerģiju Zemes virzienā, samazinoties Saules uzliesmojumu ietekmi uz Zemi.

Uzliesmojumi var rapdraudēt arī astronautus un kosmosa kuģus. NASA gan esot konstatējusi, ka pagājušajā nedēļā Starptautiskajā kosmosa stacijā astronautus šī parādība neapdraudēja.

Zinātnieki piektdien pirmo reizi gandrīz 20 gadu laikā izdeva spēcīgas ģeomagnētiskās vētras pulksteni, iesakot cilvēkiem sagatavoties elektroenerģijas padeves pārtraukumiem pagājušās nedēļas saules vētras laikā. Baltais nams arī izsekoja šī notikuma iespējamajai ietekmei.

“Saules aktivitāte pieaug un mazinās 11 gadu periodā, kas pazīstams kā Saules cikls. Saules 25. cikls sākās 2019. gada decembrī un tagad tuvojas Saules maksimumam - periodam, kad notiek tādi izvirdumi kā šis kļūst arvien izplatītāki," skaidro ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas Kosmosa laikapstākļu prognozēšanas centrā.

Saules cikls sasniegs savu maksimumu laika periodā no 2024. gada beigām līdz 2025. gada sākumam. Pētnieki ir novērojuši intensīvākus saules uzliesmojumus, tuvojoties Saules cikla beigām.