foto: EPA/Scanpix
Austrāļu miljardieris radīs "Titānika" kopiju
Miljardieris Klaivs Palmers paziņo par plāniem radīt Titānika kopiju
Pasaulē
2024. gada 29. aprīlis, 13:07

Austrāļu miljardieris radīs "Titānika" kopiju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

Vairāk nekā desmitgadi, austrāļu miljardieris Klaivs Palmers ir bijis galvenais virzītājs plānam uzbūvēt kuģi "Titāniks 2" , kas būs precīza kopija oriģinālajam pasažieru lainerim, kas 1912. gadā, pēc nelaimīgas saskriešanās ar aisbergu, nogrima Atlantijas okeānā.

Kuģis tad pārvadāja 2200 pasažieru, bet no šīs katastrofas tika izglābti tikai 700 cilvēku, kas Titānika nogrimšanu padarīja par vienu no lielākajām traģēdijām pasaules vēsturē. Vēl tagad, vairāk nekā simtgadi pēc šīs nelaimes, cilvēkus piesaista Titānika stāsts.

Šī traģēdija iedvesmoja režisora Džeimsa Kamerona filmu “Titāniks”, kurā galvenajās lomās spēlēja Leonardo Dikaprio un Keita Vinsleta. Pētnieki un piedzīvojumu meklētāji ir apmeklējuši kuģa vraku vairākkārt. Viens šāds ceļojums, lai apskatītu “Titāniku”, beidzās traģiski. Pagājušā gada vasarā paštaisīta zemūdene “Titāns” tika saspiesta ar visiem pieciem tās pasažieriem, kas bija ceļā uz kuģa avārijas vietu.

Palmers nesen preses konferencē Sidnejas operā ar pilsētas ostu fonā, paziņojis, ka atsāks projektu. Vietējiem medijiem, uz jautājumu, kāpēc nepieciešams uzbūvēt Titānika kopiju, viņš atbildēja, ka “Ir daudz interesantāk būvēt Titāniku, nekā sēdēt mājas un skaitīt naudu.”

Palmers, kurš savu bagātību ieguva no raktuvju kompānijām, plānus būvēt “Titāniku 2” bija izziņojis 2012. un 2018. gadā, bet kuģa būve tikusi pārcelta dažādu problēmu dēļ, tai skaitā Covid-19 pandēmijas dēļ. Kad Palmers pirmo reizi paziņoja par savu sapni, uzbūvēt labāku “Titānika” versiju, Austrālijas sabiedrībā populārs viedoklis bija, ka Palmers ir pietiekami ekscentrisks un bagāts, lai realizētu savu ideju. Tomēr, pandēmija izjauca Palmera plānus, jo ostas tika slēgtas un strauji saruka pasažieru pārvadājumi, bailēs, ka nāksies pavadīt ilgu laiku karantīnā uz kuģa.

Tagad, kad pandēmija ir pagājusi un kruīza kuģi atgriežas jūrās, Palmers, kurš ir arī kompānijas “Blue Star Line” vadītājs, paziņojis, ka ir pienācis laiks projektu atdzīvināt. “Mēs esam priecīgi paziņot, ka pēc neparedzētiem kavēkļiem, mēs esam atsākuši sarunas ar saviem partneriem, lai atdzīvinātu sapni par “Titāniku 2”. Lai mūsu ceļš sākas.”, Palmers paziņoja presei. “Blue Star” plāno līdz gada beigām piesaistīt kuģu būvētāju, kas varētu sākt projektu jau 2025.gada sākumā. Šobrīd Palmers cer, kas kuģu būvētājs, kas uzvarēs konkursā varētu būt no Eiropas. Viņš netic, ka Ķīnas būvētāju standarti ir pietiekami labi, lai šādu kuģi būvētu.

Preses konferencē, Palmera komanda prezentēja videoklipu, kurā parādīts, kāds būs kuģa iekārtojums un kā izskatīsies katra telpa. Pasažieri būs aicināti ģērbties tā laikmeta apģērbā, bet tā nebūs obligāta prasība. Pats kuģis būs 269 metrus garš un 32 metrus plats. Kuģis būs nedaudz platāks par Titāniku. Kuģi būs vieta 2345 pasažieriem, deviņos klājos ar 835 kabīnēm. Gandrīz puse no kabīnēm būs rezervēta pirmās klases pasažieriem.  Trešās klases pasažieri tiks paēdināti ar sautējumu pie gariem galdiem kopējā ēdamzālē, tieši tāpat, kā tas bija uz “Titānika”. Tomēr, tie kas vēlēsies izbaudīt mazāk autentisku pieredzi varēs pasūtīt arī citus ēdienus.

Palmers vēlas atdarināt Titānika pieredzi bez sliktajām beigām. Viņš tic, ka pasaules aizraušanos ar Titāniku var izmantot, lai cilvēkus satuvinātu. “Mēs visi zinām kā karot. Mēs radam armijas un finansējam karus. Cilvēki to zina. Tomēr, ir grūtāk radīt mieru. Lai radītu mieru tev katru dienu tas ir jāpraktizē. Progress iet uz priekšu soli pa solim”, viņš paziņoja presei. “Titāniks 2” ir kas tāds, kas var palīdzēt mieram. Tas var būt kuģis mieram starp pasaules valstīm. Miljoniem cilvēku ir sapņojuši vizināties ar šo kuģi, redzēt to ostā un pieredzēt kuģa patieso majestātiskumu. “Titāniks 2” būs kuģis kur šos sapņus varēs piepildīt.”, teica Palmers.