foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Zelenskis izteicies par "uzvaru", kas būtu pietiekama Putinam
2024. gada 12. aprīlis. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pozē kopā ar ievainotu karavīru pēc valsts medaļas pasniegšanas. Doneckas reģiona militārajā slimnīcā.
Pasaulē
2024. gada 17. aprīlis, 09:17

Zelenskis izteicies par "uzvaru", kas būtu pietiekama Putinam

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Krievijai nav vēlmes risināt sarunas par kara beigām, jo tā nemainīgi grib iznīcināt Ukrainu.

Tā valsts galva sacījis intervijā PBS "NewsHour". Viņš skaidroja, kāpēc, apspriežot miera formulu samitā Šveicē, Krievija ir negribēta viešņa.

"Mēs piedāvājām pasaulei miera formulu. Šodien ir pirmais solis. Es uzskatu, ka pirmais solis jau ir ar konkrētiku. Jūnija vidū būs Miera sammits Šveicē. Tur tiks sagatavots un izstrādāts plāns kara beigām. Un šis samits būs bez Krievijas, lai tā šo plānu nebloķētu," sacīja Zelenskis.

Prezidents uzsvēra, ka šobrīd Krievija vēlas iznīcināt visus ukraiņus.

"Šodien nekādas sarunas Krievija nevēlas. Tāpēc iniciatīvai ir jānāk no Ukrainas kā valsts puses, kas vēlas kara beigas ar taisnīgu mieru," sacīja Zelenskis.

Tāpat prezidents norādīja, ka ir gatavs risināt sarunas ar tiem, kas patiešām vēlas mieru. Tajā pašā laikā Krievijas diktators Vladimirs Putins nevēlas sarunas un viņš nav ieinteresēts sarunu procesā, jo viņam tā nav "uzvara".

"Viņam uzvara ir iznīcināt Ukrainu. Jūs gribat, lai mēs runājam ar cilvēku, kurš grib tevi nogalināt? Tikai nogalināt. Viņš saka: vai nu jūs esat daļa no Krievijas, vai mēs jūs visus iznīcināsim," uzsvēra Zelenskis.

Tāpat viņš reaģējis uz Rietumos paustajām bažām par iespējamo Krievijas zaudējumu. 

"Tātad viņiem nav bail, ka mēs te katru dienu mirstam? Toties viņiem ir ļoti bail, ka būs kādas briesmas, kaut kāda migrācijas krīze. Un kas notiks? Viņi domā, vai Ķīna nebūs pārāk spēcīga? Ja Krievijā būs panika un revolūcija, Ķīna pārņems daļu Krievijas un tā tālāk. Proti, visi baidās, nedod Dievs, ka Ķīna būs stipra. Ka, nedod Dievs, Putins nebūs. Kas notiks ar kodolieročiem, kas atrodas Krievijas teritorijā? It kā tagad Rietumi kontrolētu kodolieročus," sacīja Zelenskis.

Kas zināms par globālo miera samitu

Globālais miera samits pēc Ukrainas iniciatīvas notiks 15. un 16. jūnijā Šveicē. Uz to aicinās vairāk nekā 100 pasaules valstu pārstāvjus. Konkrēti šajā samitā jāizstrādā kara beigu ceļa karte, balstoties uz taisnīgumu. Par to runāja prezidents Zelenskis.

Viņš akcentēja - svarīgi, lai pasaule reāli darbotos un palīdzētu Ukrainai, citādi tā zaudēs vairāk savu cilvēku. Atsevišķi Zelenskis apstājās pie palīdzības nozīmīguma no ASV.