Pasaulē
2024. gada 14. aprīlis, 08:32

Irāna pret Izraēlu veikusi plaša mēroga uzbrukumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Pēc 1.aprīlī notikušā uzbrukuma Irānas vēstniecībai Damaskā, kurā tika nogalināti divi irāņu ģenerāļi, Izraēla un Irāna atrodas kara stāvoklī. Irānas varasiestādes par uzbrukumu solīja atriebties un naktī uz 14. aprīli raidīja uz Izraēlu vairākas ballistiskās raķetes.

Uzbrukums, ko Irāna naktī vērsa pret Izraēlu izrādījās plašāks, nekā sākotnēji bija domāts -  naktī uz 14. aprīli Irāna uz Izraēlu raidīja aptuveni  300 bezpilota lidaparātus un ballistiskās  raķetes. Aptuveni plkst.1.30 pēc Latvijas laika Amerikas Savienoto valstu amatpersonas paziņoja, ka aktīvi palīdz Izraēlai pārtvert Irānas raidītos šāviņus.

Izraēlas armijas pārstāvis Daniels Hagari medijiem ziņo, ka Izraēlai nakts laikā ir izdevies pārvert 99% no Irānas raidītajiem droniem un raķetēm, un viņš to nodēvējis par "ļoti nozīmīgu stratēģisku panākumu."

Aptuveni plkst. 7.30 pēc Latvijas laika Izraēlas varasiestādes oficiāli paziņoja, ka Irānas uzbrukums Izraēlai ir novērsts. Lielāko daļu raķešu un dronu izdevās pārtvert ārpus Izraēlas robežām, bet dažas raķetes piezemējās arī Izraēlas teritorijā, tai skaitā Izraēlas armijas bāzē valsts dienvidos. Glābēji ziņoja, ka ievainota septiņus gadus veca meitene beduīnu pilsētā Izraēlas dienvidos, bet policija vēl noskaidro apstākļus. Izraēlas armija paziņoja, ka lielāko daļu raķešu likvidēja sistēma "Arrow", kas notriec ballistiskās raķetes ārpus atmosfēras, un norādīja, ka tika iesaistīti stratēģiskie partneri.

"Pēc maniem norādījumiem, lai atbalstītu Izraēlas aizsardzību, ASV bruņotie spēki jau aizvadītās nedēļas laikā pārvietoja uz reģionu lidmašīnas un pretraķešu aizsardzības iznīcinātājus. Pateicoties tam un mūsu karavīru izcilajai meistarībai, mēs palīdzējām Izraēlai notriekt gandrīz visus uzbrūkošos dronus un raķetes," pēc atvairīta uzbrukuma pavēstīja ASV prezidents Džo Baidens.

Pēc veiktā uzbrukuma vairāki irānas pilsoņi izgājuši Teherānas ielās ar rokās paceltiem valsts karogiem. 

Izraēla atrodas trauksmes stāvoklī, kopš 1.aprīlī notikušā uzbrukuma Irānas vēstniecībai Damaskā, kurā tika nogalināti 16 cilvēki, tajā skaitā divi irāņu ģenerāļi. Šajā triecienā Teherāna apsūdz Izraēlu un draudēja ar atbildes triecienu. Situācija vēl vairāk saasinājās, kad Irānas Revolucionārās gvardes jūras spēki Persijas līcī sestdien sagrāba konteinerkravas kuģis, kas it kā saistīts ar Izraēlu.

Irānas sabiedrotie reģionā pievienojās Irānas uzbrukumam, un arī Jemenas hutiešu nemiernieki raidīja pret Izraēlu bezpilota lidaparātus, ziņoja privātā kuģniecības drošības kompānija "Ambrey". Arī Libānas kaujinieku grupējums "Hizbollah" paziņoja, ka izšāvis raķetes pret Izraēlas pozīcijām Golānas augstienēs.