foto: AFP/Scanpix
"Uzņēmēji mieram" direktore: Ukrainas karavīri uzdevumos spiesti izmantot arī velosipēdus
Sibīrijas bataljona dalībnieki Ukrainas bruņoto spēku sastāvā piedalās militārās apmācības vingrinājumā Kijivas reģionā 2024. gada 10. aprīlī.
Pasaulē
2024. gada 11. aprīlis, 16:20

"Uzņēmēji mieram" direktore: Ukrainas karavīri uzdevumos spiesti izmantot arī velosipēdus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas sabiedrība Ukrainas aizstāvjiem līdz šim ziedojusi miljoniem eiro vērtu atbalstu, taču to nepieciešamas turpināt, jo ukraiņi riskē ar savām dzīvībām pildot uzdevumus, tiek izmantoti arī velosipēdi, ceturtdien aizsardzības nozares ziņu portāla "sargs.lv" tiešsaistes diskusijā "Kā Latvijas ziedotie droni palīdz Ukrainas aizstāvjiem? norādīja biedrības "Uzņēmēji mieram" direktore Laura Skrodele.

Ukrainas aizstāvjiem klasiskākās vajadzības ir transportlīdzekļi, īpaši apvidus automašīnas, droni. "Tās ir klasiskās pozīcijas, kuras redzēsim gandrīz ikvienā pieprasījumā. Tāpat vajadzīgi datori, atmiņas kartes, ģeneratori un citas lietas," norādīja Skrodele.

Automašīnas vajadzīgas pat kapelāniem, jo tie arī pilda svarīgu lomu, lai varētu būt maksimāli mobili, norādīja Skrodele.

"Ir labs salīdzinājums. Mums nesen stāstīja par vienu vienību, kur daļai no vienības pildīt uzdevumus bija jādodas ar velosipēdiem, jo vienkārši nav pieejami transportlīdzekļi," uzsvēra Skrodele.

Vairāk nekā divu gadu laikā kopš Krievijas iebrukuma Latvijas sabiedrības ziedotais atbalsts ir bijis ļoti ievērojams, taču nedrīkstam sūdzēties par nogurumu. "Mēs nevaram sūdzēties, ka esam noguruši, jo tā arī ir daļa no propagandas. Nogurt var tikai tie cilvēki, kuri katru dienu sēž dubļos, ierakumos un aizstāv visas Eiropas robežas," norādīja Skrodele.

Nacionālo bruņoto spēku eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmārs Pļaviņš diskusijā norādīja, ka katrs mazais ziedojums no Latvijas uzņēmējiem un iedzīvotājiem ir noderīgs Ukrainas aizstāvjiem. Pat ēdot Latvijā ceptu rupjmaizi un dzerot Latvijas kvasu, ukraiņu karavīri ir veltījuši sirsnīgus pateicības vārdus.

"Nav tādas mazas lietiņas. Ja katru mazu pili pilināsi, tad pie okeāna tiksi. Nepilināsi, okeānu tev neredzēt," uzsvēra Pļaviņš.

Lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt karā, Latvijas Aizsardzības ministrija šī gada februārī kopā ar sabiedrotajiem izveidoja dronu koalīciju, kuras mērķis ir nodrošināt Ukrainas aizstāvjiem kvantitatīvu un kvalitatīvu pārsvaru dronu jomā pār agresoru kaujas laukā.

Šai iniciatīvai no nevalstisko organizāciju puses kā pirmā ir pievienojusies biedrība "Uzņēmēji mieram", kuras organizētajā ziedojumu kampaņā tika iegūti līdzekļi 50 dronu iegādei, kas nesen tika nodoti Ukrainas aizstāvjiem.