foto: EPA/Scanpix
Ukrainu atbalstošais Korčoks vai prokrieviskais Pellegrīni. Slovākijā notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta
Jaunākās aptaujas liecina par līdzīgu vēlētāju atbalstu abiem kandidātiem.
Pasaulē
2024. gada 6. aprīlis, 15:54

Ukrainu atbalstošais Korčoks vai prokrieviskais Pellegrīni. Slovākijā notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta

Jauns.lv/LETA

Slovākijā šodien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā sacenšas opozīcijas atbalstītais bijušais ārlietu ministrs Ivans Korčoks un prokrieviskās valdošās koalīcijas kandidāts, parlamenta spīkers Peters Pellegrīni.

23.martā notikušajā pirmajā kārtā, kurā bija pavisam deviņi kandidāti, neviens kandidāts neieguva vairāk par pusi balsu, tādēļ tiek rīkota otrā kārta. Pirmajā kārtā Korčoks saņēma 42% balsu, bet Pellegrīni - 37% balsu.

48 gadus vecajam Pellegrīni atbalstu paudis premjerministrs Roberts Fico, kurš ne tikai atteicies sniegt Ukrainai militāro palīdzību, bet pat apšaubījis tās suverenitāti un aicinājis panākt vienošanos ar agresorvalsti Krieviju.

Tikmēr 59 gadus vecais Korčoks pauž stingru atbalstu Ukrainai tās cīņā pret iebrucējiem, un viņa nostāja līdzinās pozīcijai, kuru ieņēmusi pašreizējā prezidente Zuzana Čaputova, kas asi kritizē populistisko valdību, taču izšķīrusies nekandidēt uz otru piecu gadu pilnvaru termiņu.

Jaunākās aptaujas liecina par līdzīgu vēlētāju atbalstu abiem kandidātiem. Saskaņā ar aģentūras NMS veikto aptauju Pellegrīni atbalsta 51% vēlētāju, bet Korčoku - 49%.

"Ja tiks ievēlēts Korčoks, Slovākija saglabās kritisku attieksmi pret Krieviju, proeiropeisku nostāju un atbalstu Ukrainai," prognozē analītiķis Grigorijs Mesežnikovs.

Pellegrīni "atbalstīs (..) mūsu saišu pavājināšanos ar sabiedrotajiem un partneriem NATO un ES, vājāku atbalstu Ukrainai un noslieci uz Krieviju", ziņu aģentūrai AFP sacīja Mesežnikovs.

Pelegrīni ilgi bijis Fico līdzgaitnieks un nomainīja savu patronu premjera krēslā, kad tas 2018.gadā bija spiests atkāpties pēc masu protestiem, ko izsauca žurnālista Jana Kucjaka un viņa līgavas slepkavība.

Kucjaks centās atmaskot itāļu mafijas sakarus ar Fico vadīto kreisi populistisko partiju "Smer-SD", kuras biedrs tolaik bija arī Pelegrīni, kas tagad pārstāv paša dibināto partiju partiju "Hlas", kas joprojām faktiski ir "Smer-SD" filiāle un tikpat lielā mērā ir iesaistīta korupcijā un darījumos ar organizēto noziedzību.

Fico atgriezās premjerministra amatā 2023.gadā.

"Es kandidēju uz prezidenta amatu, lai glābtu Roberta Fico valdību," televīzijas debatēs ar Korčaku pēc pirmās vēlēšanu kārtas sacīja Pelegrīni.

"Jūs vēlaties aizsargāt valdību. Es gribu aizsargāt Slovākiju," atbildēja Korčoks, kurš ir karjeras diplomāts un savulaik pārstāvējis Slovākiju ASV, Vācijā un Šveicē.

"Ivans Korčoks ir kara kurinātājs, kurš bez vilcināšanās atbalstīs visu, ko viņam teiks Rietumi, tai skaitā ievilks Slovākiju karā," paziņojis Fico. "Peters Pellegrīni ir mērens kandidāts, kurš atzīst miera vērtību," viņš piebilda.

Korčoks ir asi kritizē Fico aicinājumus sākt sarunas ar Maskavas totalitāro režīmu.

Lai gan prezidents Slovākijā pamatā pilda tikai ceremoniālas funkcijas, viņa pilnvarās ietilpst starptautisku līgumu ratifikācija, un tiesnešu, tajā skaitā Augstākās tiesas priekšsēdētāja nozīmēšana. Valsts galva ir arī armijas virspavēlnieks.

Prezidentam ir arī tiesības uzlikt veto parlamenta apstiprinātiem likumprojektiem.