Pasaulē
2024. gada 6. aprīlis, 12:45

Habarovskā pēc mistiskas radiācijas noplūdes izsludināts ārkārtas stāvoklis, varas iestādes to nedēļu ignorējušas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

5. aprīlī Habarovskā radiācijas dēļ tika ieviests ārkārtas stāvoklis - tā līmenis jau nedēļu ir desmitiem reižu augstāks par normu. Krievijas varas iestādes nav paskaidrojušas, kas izraisījis šo satraucošo radiāciju.

Noslēpumains starojuma avots tika "savākts un ievietots aizsargkonteinerā" un "transportēts uz radioaktīvo atkritumu glabātuvi" lielākajā Krievijas Tālajo Austrumu pilsētā, kas atrodas netālu no robežas ar Ķīnu.

Tomēr ārkārtas stāvoklis pilsētas Industriālajā rajonā saglabāsies vēl vismaz trīs dienas, jo tiesībsargājošās iestādes pārbauda noplūdes izcelsmi.

Soctīklos publicēts video, kur redzams vīrietis aizsargtērpā, kurš tumsā staigā ar radiācijas mērītāju, kura rādījumi strauji pieaug, ejot pāri "atkritumu kaudzei".

foto: Ekrānuzņēmums
Noplūdi atklājuši tikai brīvprātīgie, visticamāk, tā nebūtu pamanīta.

Viņa mērītājs pīkstēja pie 0,45 mikrozīvertiem, un augstākais ekrānā redzamais rādījums ir 5,99.

Videoklipā vīrietis saka, ka rādījums bijis 20, kas ir pietiekami, lai palielinātu vēža risku, bojātu DNS, izraisītu augļa bojājumus un apdraudētu bērnu veselību.

Pārsteidzoši, ka potenciāli nāvējošā radiācijas noplūde Habarovskā bija zināma aptuveni vienu nedēļu, pirms tika veikti pasākumi un brīdināta sabiedrība, teikts ziņojumos.

Brīvprātīgā radiācijas kontroles grupa reģistrēja paaugstinātu radiācijas līmeni Habarovskas industriālajā rajonā. Tā rezultātā metāla savākšanas punkta teritorijā tika atklāta radioaktīvā kapsula ar cēziju-137. Pagaidām gan nav zināms, vai radiācijas pieaugums skāris iedzīvotājus, jo pirmie ziņojumi par lieko fona starojumu parādījās 28. martā, un ārkārtas stāvoklis tika ieviests vien 5. aprīlī, tas ir, veselu nedēļu vēlāk.

foto: Pexels.com
Pārsteidzoši, ka potenciāli nāvējošā radiācijas noplūde Habarovskā bija zināma aptuveni vienu nedēļu.

Andrejs Kolčins, pilsētas civilās aizsardzības vadītājs, sacīja: "Tika atklāts paaugstināta radiācijas līmeņa avots… teritorija tika norobežota".

Noplūdi atklājuši tikai brīvprātīgie, visticamāk, tā nebūtu pamanīta. Ārkārtas situāciju ministrijas darbinieki norobežoja teritoriju 30x30 metru platībā, kur ar defektoskopu atrada kapsulu ar cēziju. Atradums ievietots aizsargkonteinerā un nogādāts utilizācijai.

"Habarovskā tika nolemts ieviest ārkārtas stāvokli, lai darbus veiktu ātrāk."

Varas iestādes uzstāja, ka dzīvībai draudi neesot.

"Radiācijas avots tika savākts un ievietots aizsargkonteinerā, nogādāts radioaktīvo atkritumu glabātavā," sacīja avots Radona kodolenerģijas aģentūrā.

"Nav vides piesārņojuma un nav draudu sabiedrībai."

Habarovskā dzīvo 630 000 iedzīvotāju, un tā atrodas pie Amūras upes.