foto: Shutterstock
Čehijas izlūkdienests likvidējis lielu Krievijas propagandas tīklu
Eiropas politiķiem, kas sadarbojās ar šo ziņu vietni, maksāja Krievija.
Pasaulē
2024. gada 27. marts, 20:46

Čehijas izlūkdienests likvidējis lielu Krievijas propagandas tīklu

Ziņu nodaļa

LETA

Čehijas izlūkdienests sagrāvis Maskavas finansētu tīklu, kas izplatīja Krievijas propagandu, izmantojot Prāgā bāzēto ziņu vietni "Voice of Europe", lai izplatītu informāciju, kuras mērķis bija atturēt Eiropas Savienību (ES) no palīdzības sūtīšanas Ukrainai.

Čehijas Drošības informācijas dienests (BIS) atklāja, ka prokrieviski noskaņotais tīkls īstenoja darbības, kas "nopietni ietekmētu Čehijas Republikas un ES drošību", paziņoja Čehijas premjerministrs Petrs Fiala.

"Šis grupējums centās īstenot operācijas un darbības ES teritorijā, kas vērstas pret Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību," žurnālistiem sacīja Fiala. "Grupējuma darbība (..) sasniedz arī Eiropas Parlamentu," viņš piebilda, bet plašāku informāciju atteicās atklāt.

Čehijas varasiestādes ir piemērojušas sankcijas vairākiem iesaistītajiem, bet "Voice of Europe" turpina publicēt rakstus. BIS norādīja, ka tīklu finansē Krievija un tas darbojas Čehijas teritorijā.

"BIS operācija atklāja, kā Krievija īsteno ietekmi ES dalībvalstu teritorijā un kā tā cenšas ietekmēt politiskos procesus mūsu valstīs," vietnē "X" paziņoja BIS.

Fialas valdība ir piemērojusi sankcijas "Voice of Europe" un diviem ar to saistītiem prokremliski noskaņotiem Ukrainas politiķiem - Viktoram Medvedčukam un Artjomam Marčevskim.

Laikraksts "Denik N" ziņo, ka "Voice of Europe" publicēja politiķu paziņojumus, kuros pieprasīts, lai ES pārtrauc palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Vairākiem Eiropas politiķiem, kas sadarbojās ar šo ziņu vietni, maksāja Krievija. Dažos gadījumos Krievijas līdzekļi sedza arī viņu priekšvēlēšanu kampaņas gaidāmajām EP vēlēšanām, ziņo laikraksts.

Maksājumus saņēma politiķi no Beļģijas, Francijas, Vācijas, Ungārijas, Nīderlandes un Polijas, vēsta "Denik N", atsaucoties uz avotu Čehijas Ārlietu ministrijā. Laikraksts konkrēti minējis vācu eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD).