foto: REUTERS/SCANPIX
ANO: "Gazas joslā gaidāms bads"
Palestinians fleeing north Gaza after Israeli troops raided Al Shifa hospital, move southward, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in the central Gaza Strip March 18, 2024. REUTERS/Ramadan Abed
Pasaulē
2024. gada 19. marts, 09:52

ANO: "Gazas joslā gaidāms bads"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pārtikas trūkums daļā no Gazas joslas jau ir sasniedzis līmeni, ka liela daļa no Gazas iedzīvotājiem tuvāko mēnešu laikā var nomirt bada nāvē, vēsta ANO globālā bada indeksa dati.

ANO izveidotā, integrētā pārtikas nodrošinājuma fāzes klasifikācija ir skala, pēc kuras nosaka vai valstī ir iestājies bads vai arī tā tam tuvojas. Patlaban Gazas josla atbilst diviem no trim kritērijiem, lai situāciju varētu definēt, kā vispārēju bada stāvokli. Šie kritēriji ir ēdiena trūkums, izteikta novājēšana uzturvielu trūkuma dēļ lielā daļā no populācijas un nāves gadījumu skaita pieaugums. ANO indekss ir skaidri noteicis, ka teritorijā ir fiksēti pirmie divi no trim kritērijiem, bet par trešo vēl nav skaidrība.

ANO nepietiek datu, lai apstiprinātu, ka Gazas joslā ir pieaudzis bada nāves gadījumu skaits, taču organizācijai nav šaubu, ka bads notiks, ja netiks noslēgts pamiers un rasta iespēja nogādāt humanitāro palīdzību vietās, kurās ir ierobežota piekļuve karadarbības dēļ.

ANO indekss vēsta, ka ir jāpieliek visas pūles, lai pārliecinātos par ēdiena, ūdens un medikamentu uzkrājumu pietiekamību, kā arī nodrošinātu civiliedzīvotāju drošu piekļuvi tiem. Tāpat ir jāatjauno pieeja ūdensapgādei, elektrībai, kanalizācijai un veselības aprūpei.

Aptuveni puse no Gazas iedzīvotājiem šobrīd ir pakļauti katastrofālam ēdiena trūkumam, kamēr aptuveni 300 tūkstoši no Gazas iedzīvotājiem jau drīzumā var sagaidīt bada nāvi.

Izraēla šī fakta dēļ ir saņēmusi bargu kritiku no rietumvalstu valdībām. Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels konferencē Briselē nosodīja Izraēlas blokādi Gazā: "Tas ir nepieņemami. Bads tiek izmantots, kā ierocis. Izraēla mēģina izraisīt badu."

Savukārt Izraēlas ārlietu ministrs Izraels Kacs atbildēja Borelam, ka viņam "jābeidz uzbrukt Izraēlai un jāatzīst mūsu tiesības uz pašaizsardzību pret Hamas kara noziegumiem".

Kacs ir ziņojis, ka Izraēla neliedz humanitārās palīdzības piegādes, bet "Hamas" tās esot traucējis ar ANO organizāciju palīdzību. Tāpat Izraēla vēsta, ka tā atver jaunus humānās palīdzības koridorus.

Organizācijas, kas nodrošina humanitāro palīdzību gan ziņo, ka tās tāpat nav spējīgas piegādāt jebkādu palīdzību, kamēr šie koridori nebūs labāk pieejami un netiks bombardēti.

Jau ziņots, ka izraēliešu izlūkdienesta "Mossad" priekšnieks pirmdien Dohā tiksies ar Kataras premjerministru un Ēģiptes amatpersonām, lai apspriestu iespējamu pamieru Gazas joslā un darījumu par ķīlnieku apmaiņu.

Gaidāms, ka pirmdien tiksies "Mossad" priekšnieks Dāvids Barnea, Kataras premjerministrs Mohameds bin Abdulrahmans al Tani un Ēģiptes sūtņi, anonīms avots atklājis ziņu aģentūrai "AFP".

Sarunas Kataras galvaspilsētā būs pirmās pēc tam, kad nedēļām ilgušās Kataras, ASV un Ēģiptes vidutāju organizētās sarunās starp Izraēlu un Gazas joslā valdošo palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamas" neizdevās panākt vienošanos par pamieru ramadāna laikā. Musulmaņu svētais mēnesis sākās pagājušajā nedēļā.