foto: AFP/Scanpix
Dānija plāno iesaukt armijā arī sievietes un pagarināt dienesta laiku
Dānijas karavīri piedalās militārajā vingrinājumā Jitlandē 2023. gada 16. martā.
Pasaulē
2024. gada 14. marts, 08:24

Dānija plāno iesaukt armijā arī sievietes un pagarināt dienesta laiku

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/BBC

Dānija plāno palielināt jauniešu skaitu obligātajā karadienestā, iesaucot armijā arī sievietes un pagarinot dienesta laiku abiem dzimumiem no četriem mēnešiem līdz 11 mēnešiem, trešdien paziņoja premjerministre Mete Frederiksena.

Tāpat Dānija vēlas nākamajos piecos gados palielināt savu aizsardzības budžetu par gandrīz sešiem miljardiem dolāru, lai sasniegtu NATO izvirzītos mērķus.

Premjerministre Mete Frederiksena sacīja: “Mēs neapbruņojamies tāpēc, ka vēlamies karu. Mēs apbruņojamies, jo vēlamies no kara izvairīties.”

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, Eiropā spriedze ir palielinājusies. Trešdien, Frederiksena sacīja, ka valdība cenšas panākt “pilnīgu dzimumu līdztiesību.”

Aizsardzības ministrs Troels Lunds Poulsens sacīja: “Stingrākam iesaukumam un pilnīgai dzimumu līdztiesībai jāveicina aizsardzības izaicinājumu risināšanu un bruņoto spēku komplektēšana.”

Skandināvijas valstīs sievietes jau tagad var brīvprātīgi pieteikties militārajam dienestam.

Valdība plāno līdz 2026. gadam ieviest sieviešu iesaukšanu. Līdz šim Eiropā šādu lēmumu pieņēmušas tikai divas valstis – Norvēgija un Zviedrija.

Dienesta garums no četriem mēnešiem tiks pagarināts līdz 11 mēnešiem gan sievietēm, gan vīriešiem.

Dānijas bruņotajos spēkos ir aptuveni 20 000 aktīvo darbinieku, tostarp apmēram 9000 profesionālo karavīru.

Danija bijusi viena no neatlaidīgākajām Ukrainas atbalstītājām, nodrošinot Ukrainu ar moderniem ieročiem, kā ari apmācot ukraiņu pilotus uz ASV ražotajām kara lidmašīnām.