Pasaulē
2024. gada 12. marts, 13:43

74 gadu vecumā miris slavenais rokgrupas "The Raspberries" solists Ēriks Karmens

Jauns.lv

"Ar milzīgām skumjām mēs dalāmies ar sirdi plosošajām ziņām par Ērika Karmena aiziešanu," teikts ierakstā viņa tīmekļa vietnē. "Mūsu mīļais, mīļais un talantīgais Ēriks nedēļas nogalē nomira miegā."

"Ērikam lielu prieku sagādāja apziņa, ka gadu desmitiem viņa mūzika aizkustināja tik daudzus, un tas būs viņa paliekošais mantojums," teikts ierakstā.

Karmens, dzimis Klīvlendā, Ohaio štatā, slavu ieguva kā 70. gadu poproka grupas "The Raspberries" vokālists.  Grupas puišu matu sakārtojums un pieskaņotie uzvalki lieliski saskanēja ar "The Beatles" un citu tā laika britu grupu stilu.

Grupa populāra kļuva 1970. gadā.  Mūziķis fanoja par tādām grupām kā "The Beatles", "The Who", "The Byrds",  "The Rolling Stones", "The Beach Boys" un "Small Faces". Kā mūziķis pats izteicās- man patīk grupas, kas spēj rakstīt!

Kopā grupa izlaida tādus hitus kā "I Wanna Be with You" un provokatīvo "Go All the Way”.  Tomēr nepagāja ilgs laiks, kad mūziķu vidū sāka veidoties plaisas. Kritiķiem grupa patika, arī starp daiļā dzimuma pārstāvju vidū puiši bija iecienīti, bet ar to nepietika, un "The Raspberries" izjuka.  

Pēc grupas izjukšanas 1975. gadā Karmens savu solokarjeru veidoja, balstoties uz tādām balādēm kā "All by Myself", ko vēlāk leģendāros ierakstos atskaņoja Selīna Diona un "Hungry Eyes".

Par vēl vienu vienu no Karmena neaizmirstamākajiem hitiem tika uzrakstīts "Almost Paradise", kura tapšanā viņš darbojās kā līdzautors. Skaņdarbu filmā "Footloose" izpildīja Maiks Reno un Anna Vilsone, mūziķim atnesot viņa dzīvē vienīgo Grammy balvu nominācijā par labāko kinofilmas oriģinālmūzikas albumu.

"All by Myself", "Make Me Lose Control" un "Hungry Eyes" iekļuva Billboard Hot 100 top desmitniekā, katrs singls topā noturējās vairāk nekā četrus mēnešus. Pavisam 13 no Karmena dziesmām nokļuva slavenajā topā.

1999. gadā Karmens atteicās pievienoties grupai, brīdī, kad "The Raspberries" atkal apvienojās, lai izdotu EP "Raspberries Refreshed", tomēr 2004. gadā viņš atkal pievienojās mūziķiem uz skatuves, uzstājoties Klīvlendas Blūza namā. 

2005. gadā komanda uz īsu brīdi devās mini tūrē. Grupas pēdējā kopīgā uzstāšanās notika Klīvlendā 2007. gada decembrī.