Pasaulē
2024. gada 9. marts, 12:14

Neparasts viesis. Atlantijas okeānā atrasts gigants, kuram jau 200 gadus tur nevajadzēja būt

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā zinātnieki pie Jaunanglijas krastiem pamanīja pelēko vali - tas kļuva par retu parādību sugai, kas gadsimtu gaitā Atlantijas okeāna ūdeņos izmira, līdz pazuda pilnībā. Jūras gigantu pamanījusi pētnieku grupa no "Jaunanglijas akvārija", raksta BBC.

Kā stāsta akvārija zinātniskā līdzstrādniece Orla O'Braiena, kura pirmā pamanījusi vali, abi ar kolēģiem vienkārši neticējuši savām acīm - tas licies "ārprāts".

Valis tika pamanīts 48 kilometrus uz dienvidiem no Nantaketas (Masačūsetsa). Pētniecei izdevies nofotografēt vali, bet pēc tā attēlu parādījusi citai speciālistei, kura apstiprinājusi, ka attēlā patiešām ir pelēkais valis.

"Jaunanglijas akvārija" dati liecina, ka pelēkos vaļus viegli atklāt muguras spuras trūkuma, kā arī plankumainas pelēkbaltas ādas dēļ. Šīs sugas pārstāvji Klusā okeāna reģionam ir ierasta parādība, taču Atlantijas okeānā šī suga lokāli izmirusi - šeit pelēkie vaļi pēdējo reizi novēroti 18. gadsimtā.

Viss mainījies pēdējos 15 gados - zinātnieki apgalvo, ka šajā laikā reģistrēti pieci pelēko vaļu novērojumi Atlantijas un Vidusjūras ūdeņos. Tiek lēsts, ka vaļu migrācijas iemesli saistīti ar klimata pārmaiņām.

Paaugstinoties globālajai vidējai temperatūrai, Ziemeļrietumu eja, kas caur arktiskajiem ūdeņiem savieno Kluso un Atlantijas okeānu, vasarā bija brīva no ledus. Rezultātā pelēkie vaļi spēja ceļot starp okeāniem brīvāk nekā iepriekšējos gadsimtos.

O'Braiena arī paziņojusi, ka pelēko vaļu novērošana Atlantijas okeānā kļuvusi par vēl vienu atgādinājumu, ka jūras sugas ārkārtīgi ātri reaģē uz klimata pārmaiņām, ja tām ir šāda iespēja.

Tiek lēsts, ka valis Atlantijas ūdeņos varētu būt atradies vairākus mēnešus, jo vēl decembrī tas pamanīts pie Floridas piekrastes. Starp citiem nesen neparastiem pelēko vaļu novērojumiem ir viens pie Namībijas krastiem 2015. gadā. Četrus gadus iepriekš vēl viens manīts pie Izraēlas krastiem.

Toreiz Kalifornijas Valsts universitātes bioloģijas profesore Liza Altere paziņoja, ka vaļi, domājams, parādīsies Atlantikā, tomēr nevajadzētu gaidīt, ka tuvākajā laikā Atlantijas okeānā parādīsies pastāvīga pelēko vaļu populācija.