Pasaulē
2024. gada 5. marts, 12:37

VIDEO: Ukraina demonstrē kadrus, kā tika nogremdēts Krievijas kuģis "Sergej Kotov"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Naktī uz 5. martu krievu patruļkuģim "Sergej Kotov" uzbruka jūras droni "Magura V5", un tas guva uzreiz trīs bojājumus. Kuģa izmaksas ir 65 miljoni ASV dolāru, vēsta Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (HUR).

"Naktī uz 5. martu Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes specvienība "Group 13" uzbruka Krievijas Melnās jūras flotes patruļkuģim "Sergej Kotov", teikts ziņojumā.

Izlūkdienesta darbinieki norāda, ka misija notika sadarbībā ar Ukrainas bruņoto spēku Jūras spēkiem un ar Ukrainas Digitālās transformācijas ministrijas atbalstu.

foto: Ekrānuzņēmums
Jūras dronu uzbrukumā patruļkuģis "Sergej Kotov" guva bojājumus pakaļgalā, labā borta un kreisā borta pusē.

Jūras dronu "Magura V5" triecienu rezultātā Krievijas projekta 22160 patruļkuģis "Sergej Kotov" guva bojājumus pakaļgalā, labā borta un kreisā borta pusē.

"Uzbrukums "Sergej Kotov" notika Ukrainas teritoriālajos ūdeņos, netālu no Kerčas šauruma. Nogrimušā kuģa izmaksas ir aptuveni 65 miljoni ASV dolāru," piebilda Galvenā izlūkošanas pārvalde.

Ukrainas uzbrukumā patruļkuģim "Sergej Kotov" ir nogalinātie un ievainotie, paziņoja HUR pārstāvis Andrijs Jusovs.

Internetā publicētajos kadros ir dzirdamas apšaudes skaņas. Krievu okupanti mēģināja iznīcināt dronus, taču tiem izdevās sasniegt mērķi.

Uz nogremdētā Krievijas kuģa "Sergej Kotov" atradās helikopters

Uz iznīcinātā Krievijas patruļkuģa "Sergej Kotov" atradās helikopters, vēsta Ukrainas Jūras spēku spīkers Dmitrijs Pletenčuks.

Vēl tiek skaidrots, vai tas bija Ka-29 vai Ka-27.

"Tas, iespējams, bija Ka-27. Lielākajai daļai kuģa apkalpes izdevās evakuēties - apmēram 50 cilvēku. Vairāk nekā 7 bojāgājušie un aptuveni 6 smagi ievainoti," piebilda avots.

Ukrainas bruņoto spēku Jūras spēki arī vēsta, ka uz kuģa bijis helikopters.

"Visticamāk, zaudējumi tur ir diezgan nopietni. Šī informācija tiek pārbaudīta. Tā ir viena no visgrūtāk pārbaudāmajām ziņām. Jo, protams, ienaidnieks slēpj visus šos zaudējumus. Un, starp citu,  tam uz klāja vajadzēja būt arī helikopteram. Tāpēc principā tas ir gadījums "divi vienā", kāpēc maksāt vairāk," viņš teica.

Turklāt, kā piebilda Pletenčuks, okupanti veica meklēšanas un glābšanas operāciju, "daži apkalpes locekļi noteikti tika izvilkti no ūdens, viņus evakuēja".

"Taču, ņemot vērā, ka šie notikumi risinājās diennakts tumšajā laikā, zemo ūdens temperatūru un tos bojājumus, ko saņēma šis kuģis, pateikt, ka lielākā daļa apkalpes izglābās es nevaru," piebilda spīkers.

Krievijas kuģu iznīcināšana

Šis nav pirmais Krievijas kuģis, ko iznīcinājuši jūras droni "Magura V5". Naktī uz 1. februāri Ukrainas izlūkdienesti iznīcināja Krievijas Melnās jūras flotes raķešu kuteri "Ivanovec".

Galvenā izlūkošanas pārvalde norādīja, ka "Ivanovec" zināmā mērā bija Krievijas flotes lepnums. Tādi kuģi bija tikai trīs. Uz tā klāja varēja atrasties līdz 40 krievu jūrniekiem.

Turklāt pie okupētās Krimas krastiem 14. februārī Galvenā izlūkošanas pārvalde un Ukrainas bruņotie spēki iznīcināja Krievijas lielo desantkuģi "Cezar Kuņikov". Galvenā izlūkošanas pārvalde paziņoja, ka "Cezar Kuņikov" tika iznīcināts Krimas dienvidu piekrastē Alupkas-Kaciveli rajonā.