foto: Evija Trifanova/LETA
Aleksejs Navaļnijs tiks apglabāts jau piektdien; tomēr Kremlis arī bērēs izvirza savus ultimātus
Krievijas opozicionārs piektdien Maskavā tiks guldīts zemes klēpī.
Pasaulē
2024. gada 28. februāris, 14:13

Aleksejs Navaļnijs tiks apglabāts jau piektdien; tomēr Kremlis arī bērēs izvirza savus ultimātus

Jauns.lv

Krievijā ieslodzījumā mirušā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija bēres notiks piektdien Maskavā, Borisovas kapsētā. Tomēr Navaļnija līdzgaitnieki norāda, ka arī Kremļa opozicionāra pēdējās gaitas cenšas ietekmēt Maskavas varasiestādes.

“Visur mums atteicās piešķirt zāli bēru ceremonijai – viņi atsaucās uz Krievijas varasiestāžu aizliegumu mums to piešķirt. Tomēr pēc ilgas meklēšanas mēs piemērotas telpas uzgājām. Tās īpašnieks vien aicināja ierasties klātienē, lai parakstītu līgumu,” norāda Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) direktors Ivans Ždanovs.

“Šķita, ka viss ir izdevies – 1. martā rīta pusē Maskavā bija paredzēta atvadīšanās no Alekseja, plkst. 14.00 bija ieplānots bēru dievkalpojums Marjino Dievmātēs ikonas "Remdē manas skumjas" baznīcā", bet pēc tam, plkst. 16.00 Borisovas kapsētā Navaļnijs bija jāgulda zemes klēpī.”

Tomēr Ždanovs pauž, ka līgums par ceremonijas zāli tā arī netika noslēgts – Krievijas varasiestādes norādījušas, ka bērēm jānotiek tuvākās ģimenes lokā un ardievas no Alekseja jāsaka kapsētā.

“Tāpat kā varasiestādes iepriekš šantažēja Navaļnija māti, neatdodot dēla mirstīgās atliekas, šobrīd šantažēti tiekam arī mēs,” uzsver Ždanovs.

FBK direktors norāda, ka zāli viņiem tā arī nav izdevies rezervēt, jo varasiestādes to liegušas.

"Nelieši. Bet par spīti viņu liktajiem šķēršliem, no Alekseja tik un tā visi atvadīsies," uzsver Ždanovs.

Tāpat viņš uzsver, ka Navaļnija bēres sākotnēji tika paredzēts rīkot 29. februārī, tomēr šinī un nākamajā dienā visas apbedīšanas aģentūras esot atteikušās ar Ždanovu sadarboties. Vīrietis izsaka minējumu, ka tas varētu būt saistīts ar Krievijas diktatora Vladimira Putina paredzētajām publiskajām uzrunām minētajos datumos.