Pasaulē
2024. gada 27. februāris, 22:02

Pēc 30 gadu bēguļošanas notverta teroriste, kuras grupējums savulaik iedvesa šausmas visā Vācijā

Jauns.lv

Pēc 30 gadu ilgas bēguļošanas Vācijas policijai ir izdevies notvert kādreizējo vācu teroristiskās organizācijas “Sarkanās armijas frakcija” locekli Danielu Kleti.

65 gadus vecā Klete, kuru apsūdz slepkavības mēģinājumā un vairākās laupīšanās, tika arestēta pirmdienas vakarā Berlīnes Kreicbergas rajonā. Kopā ar viņu arestēja arī kādu vīrieti ar viltotiem dokumentiem.

Kleti izdevās notvert pēc 2023. gada novembrī saņemtās norādes. Amatpersonas atzinušas, ka vēl nezina, kā viņai izdevās trīs gadu desmitus palikt uz brīvām kājām. 

1968. gadā izveidotā Sarkanās armijas frakcija (vācu valodā Rote Armee Fraktion jeb saīsināti RAF) bija kreisā spārna radikāli noskaņota vācu teroristiskā grupa, kuru uzskata par vienu no vardarbīgākajām un pazīstamākajām Vācijas pēckara paramilitārajām grupām. Tā tika organizēta pēc Dienvidamerikas partizānu grupu principa, viņu taktika balstījās uz pilsētas partizānu kara principiem. Ideoloģiski uzskatīja, ka cīnās pilsētas partizānu karā pret pastāvošo varu un buržuāziju.

Tās agrīno vadītāju skaitā bija Andreass Bāders, Ulrike Meinhofa, Gudruna Enslina un Horsts Mālers. 1976. gada 9. maijā Meinhofa tika atrasta mirusi savā cietuma kamerā, 1977. gada 18. oktobrī šāds liktenis piemeklēja Bāderu un Enslinu.

Organizācija bija atbildīga par 34 slepkavībām, tostarp tā nogalināja rūpnieku Hansu Martinu Šleieru, “Dresdner Bank” vadītāju Jirgenu Ponto, federālo prokuroru Zigfrīdu Bubaku, vairākus policistus un amerikāņu karavīrus. Tā veica arī daudzas spridzināšanas, banku laupīšanas, cilvēku nolaupīšanas, apšaudes ar policiju. Pēdējo akciju organizācija veica 1993. gadā. 1998. gadā Sarkanās armijas frakcija oficiāli paziņoja par pašlikvidāciju un vairāki tās locekļi, tostarp Klete devās pagrīdē. Kopš tā laika viņa ar diviem citiem bijušajiem RAF locekļiem Burkhardu Garvegu un Ernstu-Folkeru Štaubu sevi uzturēja finansiāli, aplaupot lielveikalus un skaidras naudas pārvadātājus. Uzskata, ka viņu laupījums ir mērāms miljonos eiro.

Tā kā Kletei ar saviem līdzdalībniekiem bija izdevies izvairīties no fotografēšanas, policijai nācās izmantot apstrādātas viņas jaunības dienu fotogrāfijas, lai publikai parādītu, kā Klete varētu izskatīties 65 gadu vecumā. 14. februārī valsts prokurors nacionālajā televīzijā uzstājās ar aicinājumu sniegt informāciju par viņas atrašanās vietu, vēsta BBC.