foto: AFP/Scanpix
Eiropai jāpalielina izdevumi aizsardzībai un drošībai, lai savaldītu Krieviju, saka Dānijas premjerministre
Dānijas premjerministre Mete Frederiksena norādīja, ka Krievijas ekspansijas programmu akceptēja ne tikai Krievijas diktators Vladimirs Putins, bet visa sabiedrība.
Pasaulē
2024. gada 27. februāris, 11:33

Eiropai jāpalielina izdevumi aizsardzībai un drošībai, lai savaldītu Krieviju, saka Dānijas premjerministre

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Eiropai ir jāierobežo sociālā nodrošinājuma izmaksas un jāsamazina nodokļi, lai noturētu agresīvāku Krieviju uz ilgstoša aizsardzības un drošības finansējuma palielinājuma rēķina.

Tā paziņojusi Dānijas premjerministre Mete Frederiksena, vēsta "Financial Times".

Viņa norādīja, ka "naivajam" kontinentam ir jāizvairās no 30. gadu kļūdām un "jāatjauno un jāveido" sava aizsardzības rūpniecība, lai ierobežotu imperiālistisko Krieviju, kas par savu pirmo mērķi izvirzījusi Ukrainu.

"Brīvībai ir cena. No Eiropas perspektīvas mums jāatzīst, ka mēs neesam pietiekami tērējuši savai aizsardzībai un drošībai," sacīja Frederiksena.

Viņa norādīja, ka pēc aukstā kara beigām 90. gadu sākumā Dānija un citas valstis samazināja militāros budžetus.

"Kad mēs to izdarījām, mēs spējām tērēt vairāk naudas sociālajai nodrošināšanai vai nodokļu samazināšanai. Mums ir jāsāk runāt par to, ka, ja pasaule mainās tajā virzienā, kurā es domāju, tad nedrīkst tērēt peniju vai dolāru, vai eiro, vai kronu divas reizes," uzsvēra Dānijas premjere.

Viņa piebilda, ka redz agresīvo Krieviju visos aspektos, ne tikai Ukrainā.

"Un es domāju, ka mums ir jāuzdod sev jautājums: vai tas ir Krievijas galamērķis? Vai arī šī ir daļa no tā, ko viņi vēlas sasniegt, lai atkal izveidotu Lielo Krieviju? Pēc divu gadu pilna mēroga iebrukuma par to nevar runāt. Ir jārunā par valsti," viņa piebilda, norādot, ka ekspansijas programmu akceptēja ne tikai Krievijas diktators Vladimirs Putins, bet arī visa sabiedrība.

Palīdzība Ukrainai no Dānijas

Dānijas premjerministre Mete Frederiksena dienu iepriekš paziņoja, ka Ukraina nevar uzvarēt karā bez bruņojuma, pasaulei ir jāpaātrina un jāpalielina atbalsts.

Nākamajā dienā Dānija nolēma nodot Ukrainai visu rezervē esošo artilēriju, bet 22. februārī Dānijas valdība paziņoja par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai gandrīz 250 miljonu dolāru vērtībā.

Turklāt Dānija paziņoja par līguma parakstīšanu ar Ukrainu par drošības garantiju nodrošināšanu uz 10 gadiem.