foto: AFP/Scanpix
VIDEO: poļu ministrs "iznīcina" Krieviju savā runā ANO
Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.
Pasaulē
2024. gada 25. februāris, 11:19

VIDEO: poļu ministrs "iznīcina" Krieviju savā runā ANO

Jauns.lv

Piektdien, 2024. gada 23. februārī, Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis teica uzrunu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē, komentējot Krievijas pastāvīgā pārstāvja ANO Vasilija Ņebenzas izteikumus.

"Esmu pārsteigts par Krievijas vēstnieka uzstāšanās toni un saturu. Un es domāju, ka būtu noderīgi, teikto izlabot. Vēstnieks Ņebenza Kijivu nosauca par Rietumu klientu. Patiesībā Kijiva cīnās, lai būtu neatkarīga no kāda.

Viņš dēvē Kijivas režīmu par noziedzīgu. Patiesībā Ukrainā ir demokrātiski ievēlēta valdība.

Viņš viņus sauc par nacistiem. Prezidents ir ebrejs, aizsardzības ministrs ir musulmanis, un viņiem nav politieslodzīto.

Viņš sacīja, ka Ukrainā valda korupcija. Aleksejs Navaļnijs dokumentēja, cik "godīga un ticamības pilna" ir viņa paša valsts.

Viņš vainoja ASV neokoloniālismu tajā, ka sācies karš. Patiesībā Krievija 19. gadsimtā mēģināja Ukrainu iznīcināt, un tagad tas ir trešais mēģinājums.

Viņš teica, ka mēs esam rusofobijas gūstekņi. "Fobija" nozīmē iracionālas bailes. Tomēr gandrīz katru dienu bijušais Krievijas prezidents un Putina propagandisti mums draud ar kodoliznīcināšanu. Es jums saku, ka tas nav iracionāli – kad Krievija mums draud, mēs viņiem uzticamies.

Viņš sacīja, ka mēs noliedzam Krievijas drošības intereses. Nav taisnība. Apbruņošanos sākām tikai tad, kad Krievija sāka iebrukt kaimiņos.

Viņš teica, ka Polija uzbruka Krievijai Otrā pasaules kara laikā. Par ko viņš runā? Tieši Padomju Savienība 1939. gada 17. septembrī kopā ar Trešo reihu uzbruka Polijai. Viņi 27. septembrī pat sarīkoja kopīgu uzvaras parādi. (..)

Viņš arī stāsta, ka 2014. gadā Kijivā noticis nelikumīgs apvērsums. Es tur biju. Apvērsuma nebija. Prezidents Janukovičs noslepkavoja simts savus tautiešus, un viņu no amata atcēla demokrātiski ievēlēts Ukrainas Parlaments, tostarp viņa paša partija - Reģionu partija.

Un beidzot viņš saka, ka mēs, Rietumi, kaut kā cenšamies iestāstīt, ka Krieviju nekad nevar uzvarēt. Krievija neuzvarēja Krimas karā, neuzvarēja Krievijas - Japānas karā, neuzvarēja Pirmajā pasaules karā, neuzvarēja Varšavas cīņā, neuzvarēja Afganistānā un neuzvarēja Aukstajā karā.

Bet ir labas ziņas. Pēc katras neveiksmes bija reformas.

Šāda demagoģija nav deputāta cienīga. Bet tas, ko vēstnieks panāca - atgādināja, kāpēc pretojāmies padomju kundzībai un kam tagad pretojas Ukraina.

Toreiz viņiem neizdevās mūs pakļaut. Viņiem neizdosies tagad pakļaut Ukrainu un mūs. Liels paldies."