Pasaulē
2024. gada 20. februāris, 12:14

Tā izskatās okupantu izpostītā Avdijivka. Britu izlūkdienests prognozē Krievijas armijas tālāko rīcību

Jauns.lv

Krievu iebrucēji aizvadītajā nedēļā ieņēma Doneckas apgabala pilsētu Avdijivku, bet, lai to paveiktu, okupanti cieta milzīgus zaudējumus. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija publicējusi prognozes, kāda pēc pilsētas ieņemšanas varētu būt tālākā Krievijas armijas rīcība.

Krievijas armija pēc Avdijivkas sagrābšanas mēģinās turpināt ofensīvu uz rietumiem. Tomēr maz ticams, ka tai būs pietiekama kaujas efektivitāte, vietnē "X" ziņo Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Ziņojumā norādīts, ka pagājušajā nedēļā Krievijas karaspēks savā kontrolē pārņēma Avdijivku, kā arī koksa rūpnīcu, kas atrodas uz ziemeļiem no pilsētas, kas kopš 2023. gada oktobra bija sīvu cīņu objekts un atrodas frontes līnijā kopš 2014. gada.

Pēc Lielbritānijas izlūkdienestu ziņām, Ukrainas karaspēks atkāpās uz aizsardzības pozīcijām uz rietumiem no Avdijivkas.

"Iespējams, ka Krievijas spēkiem trūkst kaujas spēju, lai nekavējoties izmantotu Avdijivkas ieņemšanu, un būs nepieciešams atpūtas un pārdislokācijas periods. Tuvāko nedēļu laikā Krievija, visticamāk, centīsies pakāpeniski paplašināt savu teritoriālo kontroli ārpus Avdijivkas," norāda Lielbritānijas ministrija.

foto: Ekrānuzņēmums
Skats no putna lidojuma uz okupantu nopostīto Avdijivku.

Ukrainas bruņoto spēku 110. atsevišķā mehanizētā brigāde ar dronu nofilmējusi, kā šobrīd izskatās Avdijivka. Tā ir pilnībā izpostīta un koksa rūpnīcas teritorijā nav nevienas veselas mājas.

Cilvēku dzīve kara pārņemtajā Avdijivkā

Lai gan Avdijivkā jau vairākus mēnešus norit smagas cīņas, pilsētā vēl palikuši arī civiliedzīvotāji, kuri cenšas sadzīvot ar kara šausmām.

gallery icon

Uzbrukums Avdijivkai

Krievijas armija uzbrukumu Avdijivkai sāka oktobra sākumā. Uzbrukumu laikā tā zaudēja ievērojamu skaitu tehnikas un personāla. Naktī uz 17. februāri Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis paziņoja par lēmumu izvest Ukrainas karaspēku no Avdijivkas, kam draudēja ielenkšana.

Ukrainas karavīru sadzīve lauka hospitālī pie Avdijivkas

Krievijas zaudējumi uzbrukumā Ukrainas pilsētai Avdiivkai, visticamāk, būs vieni no šī gada lielākajiem zaudējumiem, ko Krievija cietusi šogad Ukrainā, paziņoja ...

gallery icon

ASV Kara studiju institūts (ISW) norāda, ka aizsardzības spēki varēs izveidot jaunas aizsardzības līnijas pie Avdijivkas un apturēt ienaidnieka tālāko virzību.

Krievijas armija Avdijivkas sektorā četros mēnešos zaudēja 47 186 karavīrus, 364 tankus un piecas lidmašīnas, svētdien vietnē "Telegram" pavēstīja Ukrainas Aizsardzības spēku Taurijas virziena komandieris Oleksandrs Tarnavskis.

Viņš norādīja, ka Ukrainas armija Avdijivkas sektorā nodarīja ienaidniekam milzīgus zaudējumus un iznīcināja ievērojamas krievu okupantu rezerves, ko viņi plānoja izmantot uzbrukuma operācijām citos frontes sektoros.