foto: AFP/Scanpix
Odiozais žurnālists Takers Karlsons filozofē par Navaļnija likteni: visi līderi nogalina cilvēkus, daži vairāk par citiem
"Visi līderi nogalina cilvēkus," saka Takers Karlsons
Pasaulē
2024. gada 17. februāris, 19:38

Odiozais žurnālists Takers Karlsons filozofē par Navaļnija likteni: visi līderi nogalina cilvēkus, daži vairāk par citiem

Jauns.lv

Bēdīgi slavenais amerikāņu žurnālists Takers Karlsons izraisījis sašutuma vētru, nesenajā intervijā ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu pat neiepīkstoties par viņa izraisīto asiņaino karu Ukrainā un represijām pret opozīciju. Karlsons taisnojās ar tēzi “ikviens līderis nogalina cilvēkus”, kas ieguvusi sevišķu pieskaņu sakarā ar Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi pēc trīs gadu necilvēcīgajiem apstākļiem ieslodzījumā.

Bijušais ASV televīzijas kanāla “Fox News” raidījumu vadītājs intervēja Putinu, precīzāk, lišķīgi uzklausīja viņa garās vēstures tirādes 6. februārī, bet dažas dienas pirms Navaļnija nāves Karlsons aizstāvēja savu “maigo” interviju, kurā nekādi nekritizēja ne karu, ne represijas.

Šonedēļ Pasaules valdību samitā Dubaijā atbildot uz ēģiptiešu žurnālista Emada El Dina Adība repliku: “Man nav jums par to jālasa lekcija, taču jums ir jāizaicina dažas idejas. Piemēram, jūs nerunājāt par runas brīvību Krievijā, jūs nerunājāt par Alekseju Navaļniju, par slepkavībām, par opozīcijas ierobežojumiem gaidāmajās vēlēšanās.”, Takers Karlsons sacīja: “Es nerunāju par lietām, par kurām runā ikviens cits amerikāņu mediju izdevums. Jo par tiem ir runāts, un jo es esmu pavadījis savu dzīvi, runājot ar valstu vadītājiem dažādās valstīs, un esmu secinājis sekojošo: ikviens līderis nogalina cilvēkus, arī mans līderis.”

“Ikviens līderis nogalina cilvēkus, daži nogalina vairāk par citiem,” paziņoja Karlsons. “Līderība prasa nogalināt cilvēkus, piedodiet, tieši tādēļ es negribētu būt līderis.” “Es tikai gribēju zināt, ko viņš [Putins — red.] domā, tā bija visa jēga.”

Karlsona “intervija” un tās aizstāvēšana izpelnījās plašu kritiku. “Tā ir Putina Krievija, Taker Karlson. Un tu esi Putina noderīgais idiots. Tāds pats kā [ASV senators — red.] Džeimss Venss un citi Putina labējā spārna republikāņi, kas strādā, lai Ukraina zaudētu savā cīņā par brīvību,” soctīklā “X” paziņoja bijusī ASV Kongresa Pārstāvju palātas republikāņu līdere Liza Čeinija, kura zaudēja savu amatu, jo atļāvās kritizēt partijas faktisko īpašnieku, eksprezidentu Donaldu Trampu. “Neaizmirstiet, ka Putina iemīļoto “noderīgo idiotu” Takeru Karlsonu Navaļnija dzīvība ne s**a neinteresēja, kad par viņu jautāja pirms dažām dienām,” paziņoja bijusī raidījuma “The View” vadītāja Megana Makeina.

Savukārt bijušais republikāņu stratēģis Stjuarts Stīvenss uzsvēra: “Pasaule norādīs uz Navaļnija slepkavību un mēģinās kaunināt Trampa partiju par Putina atbalstīšanu. Tas nelīdzēs. Tramps grib iegūt Putina varu. Viņš ir tiesā, prasot imunitāti, lai varētu nogalināt oponentus. Trampisma pamatā ir vardarbība. Takers Karlsons skaidri pasaka, ka Trampa atbalstītāji skatās uz Krieviju un jautā “Kādēļ gan Amerika nevar būt kā Krievija?”. Viņi ienīst to Ameriku, kuru mēs mīlam. Viņi ir jāpieveic.”. “Hei, Taker Karlson, kamēr tu tusē Krievijā, lūdzu, pajautā Aleksejam Navaļnijam, vai “krieviem klājas tik ļoti labāk nekā amerikāņiem”. Ak, vai … Piedod, tu nevari. Navaļnijs ir miris. Putins viņu nogalināja,” rakstīja bijušais republikāņu kongresmenis Džo Volšs.

Tiesa, pēc ziņu saņemšanas par Navaļnija nāvi, Karlsons atļāvās netieši pakritizēt Putinu. Viņš atzina DailyMail.com, ka šajā laikā lidoja uz Dubaiju. “Es pat nezināju, ka tas noticis, līdz ieraudzīju “Daily Mail” rakstu,” viņš sacīja. Pēc tam ekskluzīvā paziņojumā Dailymail.com viņš paziņoja: “Notikušais ar Navaļniju ir briesmīgi. Viss notikušais ir barbarisks un šausmīgs. Neviens krietns cilvēks to neattaisnotu.”