Pasaulē
2024. gada 12. februāris, 13:11

Vairāk nekā simts palestīniešu nogalināti, Izraēlai ar aviotriecieniem gatavojoties pēdējās "Hamas" kontrolētās pilsētas ieņemšanai, kur patvēries pusotrs miljons cilvēku

Jauns.lv

Vairāk nekā 100 cilvēku nogalināti Izraēlas armijas pirmdienas aviotriecienos pa Rafahas pilsētu Gazas joslas dienvidos, gatavojoties teroristu organizācijas "Hamas" pēdējās kontrolētās pilsētas ieņemšanai.

Vairāk nekā 100 cilvēku, tostarp bērni, pirmdienas rītā nogalināti ļoti intensīvos Izraēlas aviācijas un artilērijas triecienos pa Rafahas pilsētu Gazas joslas dienvidos, paziņoja Palestīnas Sarkanā Pusmēness biedrība (PSPB). Palestīniešu teroristu organizācijas “Hamas” vadītā Veselības ministrija ziņo par vismaz 164 nogalinātajiem un 200 ievainotajiem palestīniešiem Rafahā, kur pašlaik patvērušies apmēram pusotrs miljons cilvēku. Tiesa, precīzs upuru skaits nav zināms, jo dažādi avoti sniedz atšķirīgu informāciju.

Tikmēr Izraēla ar aviotriecieniem gatavo sauszemes operāciju pēdējā “Hamas” kontrolētajā pilsētā Gazas joslā, un tās karavīriem izdevies atbrīvot divus “Hamas” sagūstītos ķīlniekus.

Izraēlas armija apstiprināja vairāku triecienu veikšanu Rafahas Šabūras rajonam. Armija paziņoja, ka armijas, iekšējā drošības dienesta "Shin Bet" un Izraēlas policijas kopīgās operācijas laikā Rafahā naktī atbrīvoti 60 gadus vecais Fernando Simons Marmans un 70 gadus vecais Luiss Hars, kurus “Hamas” teroristi nolaupīja pērnā gada 7.oktobrī, kad “Hamas” asiņainais iebrukums Izraēlā izraisīja tās atbildes operāciju Gazas joslā. Armija paziņoja, ka atbrīvotie izraēlieši tika turēti kādā dzīvoklī Rafahas centrā.

Pašlaik patvērumu Rafahā meklē vairāk nekā puse Gazas joslas iedzīvotāju, lielākajai daļai nākas dzīvot milzīgā telšu pilsētiņā. Kaut gan Rafaha jau vairākus mēnešus piedzīvot Izraēlas gaisa uzbrukumus, pirmdienas ofensīva pastiprinājusi bažas, ka plānotais sauszemes uzbrukums var izvērsties asinspirtī, tā kā pārpildītās pilsētas iemītniekiem vairs nav izkļūšanas ceļa, jo Ēģipte jau vairākus mēnešus ir slēgusi savu robežu ar Gazu, vēsta CNN. Savukārt “The Times of Israel” norāda, ka kopš “Hamas” uzbrukuma Izraēlai Ēģipte ir slēgusi savu nostiprinājusi savu robežu ar betona sienu, kuras augstums sasniedz sešus metrus, un dzeloņdrāšu žogu, bet pēdējo nedēļu laikā uz robežu nosūtījusi apmēram 40 tankus un bruņumašīnas.

foto: REUTERS/SCANPIX
Palestīnietis pie nocietinātās Ēģiptes robežas

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu piektdien armijas vadībai uzdeva izstrādāt Rafahas iedzīvotāju evakuācijas plānu, jo Izraēlas armija grasās iznīcināt pēdējo “Hamas” bastionu. Kaut gan ASV brīdināja Izraēlu neuzbrukt Rafahai bez reāla civiliedzīvotāju aizsardzības plāna, ASV prezidentam Džo Baidenam šo nostāju uzsverot svētdienas telefonsarunā ar Netanjahu, Izraēlas premjerministrs noraidīja arābu un rietumvalstu kritiku un paziņoja, ka aizliegums Izraēlas armijai ieiet Rafahā nozīmētu atzīt savu sakāvi. “Uzvara ir pavisam tuvu. Mēs to izdarīsim. Mēs ķersimies pie atlikušajiem “Hamas” teroristu bataljoniem Rafahā, kas ir pēdējais bastions, taču mēs to izdarīsim,” Netanjahu svētdien paziņoja intervijā “ABC News”. Viņš piebilda, ka Izraēla nodrošinās civiliedzīvotājiem drošu evakuācijas ceļu, taču nesniedza sīkāku informāciju. “Mēs strādājam pie detalizēta plāna,” piebilda premjers.

Savukārt “Hamas” vadība paziņoja, ka uzbrukums iznīcinās “Hamas” un Izraēlas pēdējo nedēļu sarunu rezultātus. Arī Saūda Arābijas Ārlietu ministrija brīdināja par ļoti nopietnām sekām, ja Izraēla mēģinās triecienuzbrukumā ieņemt Rafahu.

Kāda izraēliešu amatpersona izteicās CNN, ka Netanjahu vēlas Rafahas operācijas noslēgšanos pirms musulmaņu svētā mēneša ramadāna iestāšanos. Šogad ramadāns sāksies svētdienas, 10. marta vakarā.

Saskaņā ar aģentūras AFP datiem, kas balstīti uz oficiāliem Izraēlas paziņojumiem, 7.oktobra uzbrukumu laikā palestīniešu kaujinieki sagrāba aptuveni 250 ķīlniekus. Izraēla apgalvo, ka Gazā joprojām atrodas aptuveni 130 ķīlnieki, bet 29 tiek uzskatīti par mirušiem.