Pasaulē
2024. gada 6. februāris, 12:49

Britu izlūkdienests skaidro, ko Krievijas Melnās jūras flotei nozīmē raķešu kuģa "Ivanovec" zaudējums

Jauns.lv

1. februārī Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde paziņoja, ka nogremdējusi Krievijas Tarantul-3 klases raķešu kuģi "Ivanovec". Savu skatījumu par to, ko Krievijas Federācijas Melnās jūras flotei nozīmē tā ikvidēšana, atklājusi arī Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Kā norādīts ziņojumā, 1. februārī Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde paziņoja, ka nogremdējusi Krievijas Tarantul-3 klases raķešu kuģi "Ivanovec". Soctīklos publicētā video, kas samontēts no vairākiem leņķiem, redzami vairāki jūras droni MAGURA V5, kas izmanto rotēšanas taktiku, lai veiksmīgi ietriektos kuģī, kā rezultātā notika spēcīgs sprādziens, kas gandrīz noteikti nogremdēja kuģi.

Pēc Lielbritānijas izlūkdienestu ziņām, "Ivanovec" patrulēja Krimas rietumu piekrastē, atbalstot Krievijas īstenoto Ukrainas okupāciju. Tā sarežģītā sakaru līnija ļāva nosūtīt un saņemt datus par mērķiem uz citiem kuģiem, helikopteriem un tālās darbības patruļlidmašīnām.

"Šie jaunākie Ukrainas panākumi uzsver Krievijas karakuģu, kas darbojas Melnajā jūrā, pastāvīgo neaizsargātību. Ļoti iespējams, ka tas ietekmēs Melnās jūras flotes vadību un kontroli, iespējams, liks tiem pārvērtēt savas manevrēšanas spējas Krimas rietumos. Tomēr Krievijas flote gandrīz noteikti joprojām ir spējīga veikt trīs galvenos uzdevumus Melnajā jūrā: liela attāluma triecienus, patrulēšanu un atbalstu," norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Raķešu kuģa "Ivanovec" nogremdēšana

"Naktī no 31. janvāra uz 1. februāri Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes 13. grupas specvienības karavīri iznīcināja Krievijas Melnās jūras flotes raķešu kuteri "Ivanovec"," teikts Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes ziņojumā.

"Ivanovec" ir projekta 12411 "Molniya" ("Zibens" –red.) raķešu kuģis, kas paredzēts virszemes kaujas kuģu, desanta spēku un transporta iznīcināšanai, kā arī aizsardzībai pret virszemes un gaisa apdraudējumiem. Kuģis ir aprīkots ar četrām "Moskit" pretkuģu raķešu palaišanas ierīcēm (4 raķetes), 176,2 mm AK-176 lielgabaliem, 2x6 30 mm AK-630 lielgabaliem un vienu “Igla” pārnēsājamu pretgaisa raķešu sistēmu.

"Ivanovec" apkalpes skaits, spriežot pēc publiski pieejamiem datiem, ir 41 cilvēks.

Kuģa izmaksas ir 60-70 miljoni dolāru. Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrejs Jusovs atklāj, ka Krievijai ir tikai trīs šādi kuģi.

foto: Ekrānuzņēmums
"Ivanovec" patrulēja Krimas rietumu piekrastē, atbalstot Krievijas īstenoto Ukrainas okupāciju.

Ukraina izvedusi no ierindas trešdaļu no Krievijas Melnās jūras flotes

Kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma Ukrainas militārpersonas ir izvedušas no ierindas aptuveni 33% Krievijas Melnās jūras flotes, vēsta Ukrainas Bruņoto spēku "Stratcom".

"Ukraina plašā iebrukuma laikā izvedusi no ierindas aptuveni 33% Krievijas Melnās jūras flotes karakuģu," teikts ziņojumā.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, Ukrainas militārpersonas sabojājušas 24 Krievijas kuģus un vienu zemūdeni.

No atklātiem avotiem zināms, ka vērienīgā iebrukuma sākumā Krievijas Melnās jūras flote sastāvēja no 74 karakuģiem.