Pasaulē
2024. gada 27. janvāris, 12:49

Krievija publicē miglainu video, kurā it kā redzami ukraiņu karagūstekņi, kas iekāpj Il-76

Jauns.lv

Krievijas Izmeklēšanas komiteja publicējusi kadrus, kuros Ukrainas karagūstekņi, iespējams, iekāpuši militārajā kravas lidmašīnā Il-76, kas pēc tam Belgorodas apgabalā tika notriekta.

17. janvāra rītā Krievijā Belgorodas apgabala Koročas rajonā avarēja militārā transportlidmašīna "Il-76".

Provizoriskie dati no negadījuma vietas apskates liecina, ka lidmašīnai uzbrukusi pretgaisa raķete no Ukrainas teritorijas, pavēstījusi Krievijas Izmeklēšanas komiteja, kas sākusi krimināllietu par teroraktu.

Izmeklēšanas komiteja publicējusi video, kurā radzamas 7 automašīnas, kas lidostas teritorijā tuvojas lidmašīnai. Priekšagalā brauc transportlīdzeklis ar mirgojošām bākugunīm. Nav īsti saskatāms, ka no kravas mašīnām lidmašīnā tiktu iesēdināti cilvēki.

foto: Ekrānuzņēmums
Krievijas piedāvātais video, kurā it kā redzami ukraiņu karagūstekņi, kuri tiek iesēdināti militārajā kravas lidmašīnā.

Ko par militārās transportlidmašīnas avāriju saka Krievija?

Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka lidmašīnu notrieca Ukrainas spēki un tajā atradās 65 Ukrainas militārpersonas apmaiņai, seši apkalpes locekļi un trīs Krievijas karavīri. Visi viņi gājuši bojā.

Vietējie iedzīvotāji stāstīja, ka pirms lidmašīnas nogāšanās gaisā novēroti divi spēcīgi sprādzieni, kas bijuši dzirdami 30 kilometru attālumā.

Ko par notikušo saka Zelenskis un Ukraina?

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde trešdien paziņoja, ka joprojām nav ticamas informācijas, kādi cilvēki un cik daudz atradās šajā lidmašīnā. Avoti Ukrainas ģenerālštābā norāda, ka lidmašīna pārvadājusi zenītraķetes S-300, ar kurām okupanti apšauda Harkivu un citus Ukrainas reģionus.

Avoti Ukrainas armijā iepriekš apliecināja, ka šo lidmašīnu notriekuši ukraiņu spēki. Kāds Aizsardzības ministrijai tuvs avots izteicās, ka lidmašīna notriekta pacelšanās brīdī.

Tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir pieprasījis veikt starptautisku izmeklēšanu par Krievijas transportlidmašīnas "IL-76" avāriju.

Prezidents ari norādījis Ukrainas ārlietu ministram Dmitro Kulebam sniegt starptautiskajiem partneriem visu informāciju, kas ir pieejama Ukainai.

"Mūsu valsts uzstās uz starptautisku izmeklēšanu," sacīja Zelenskis. "Ir acīmredzams, ka krievi spēlējas ar ukraiņu gūstekņu dzīvībām, ar viņu radinieku jūtām un mūsu sabiedrības emocijām."

Ko par lidmašīnas avāriju teikusi ANO?

Krievija pēc notikušā sasauca steidzamu ANO Drošības padomes sanāksmi par "IL-76" avāriju. Kā vēsta Vācijas ziņu aģentūra DPA, Rietumvalstu pārstāvji sanāksmē uzsvēra, ka aviokatastrofa nekad nebūtu notikusi, ja Krievija nebūtu sākusi agresīvu karu pret Ukrainu.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) nav varējusi noskaidrot, vai Belgorodas apgabalā avarējušajā Krievijas transportlidmašīnā "IL-76" bija ukraiņu karagūstekņi, ANO Drošības padomes sēdē paziņoja organizācijas ģenerālsekretāra vietniece Rozmarija Dikarlo.

"ANO nevar pārbaudīt šos ziņojumus vai katastrofas apstākļus. Ir acīmredzams, ka incidents noticis Krievijas iebrukuma Ukrainā un notiekošā kara kontekstā," atzina ANO ģenerālsekretāra vietniece.

Ukrainas vēstnieka ANO vietniece Kristīna Hajovišina paziņoja, ka Ukraina nebija informēta par karagūstekņu pārvadāšanai izmantotā transporta skaitu un veidu. "Tikai tas vien var liecināt par nodomiem Krievijas rīcībai, kas vērsta uz to, lai apdraudētu gūstekņu dzīvību un drošību," klāstīja Ukrainas pārstāve.

Ja apstiprināsies informācija, ka lidmašīnā atradās ukraiņu karagūstekņi, tas būs "nopietns starptautisko humāno tiesību pārkāpums no Krievijas puses", sacīja Hajovišina. Tas būtu "pirmais gadījums, kad Krievija izmanto cilvēku vairogu gaisā", lai piesegtu ieroču transportēšanu, viņa uzsvēra.

Belgorodas morgā nogādāti tikai pieci līķi

Ukraina apgalvo, ka tās rīcībā ir izlūkdati, kas liecina, ka no Krievijas militārās transporta lidmašīnas avārijas vietas uz netālu esošo morgu nogādāti tikai pieci līķi, CNN pavēstīja Ukrainas militārās izlūkošanas dienesta amatpersona, apšaubot Maskavas apgalvojumu, ka sprādzienā gājuši bojā desmitiem ukraiņu karagūstekņu.

Taču jaunākie komentāri liecina par pieaugošu Kijivas pārliecību, ka lidmašīna IL-76, kas trešdienas rītā avarēja Krievijas Belgorodas apgabala Jablonovas ciematā, iespējams, nav pārvadājusi ukraiņu karagūstekņus pirms apmaiņas, kā apgalvoja Maskava.

Ukrainas Aizsardzības izlūkošanas dienesta (DI) pārstāvis Andrijs Jusovs CNN sacīja, ka morgā nogādāto līķu skaits sakrīt ar lidmašīnā esošo apkalpes locekļu skaitu. "Citas mirstīgās atliekas netika atrastas," viņš teica.

Ukrainas ģenerālštābs sola turpināt krievu kara lidmašīnu iznīcināšanu

Ukrainas armijas ģenerālštābs trešdien publicējis paziņojumu, kurā tiešā formā nav minēta lidmašīnas "Il-76" nogāšanās Krievijas Belgorodas apgabalā, bet solīts "arī turpmāk īstenot pasākumus, lai iznīcinātu" militārā transporta lidmašīnas, cita starpā arī Belgorodas-Harkivas virzienā.

Ukraiņu mediji to interpretē kā apstiprinājumu tam, ka "Il-76" tiešām notriekuši ukraiņu karavīri.

"Lai mazinātu raķešu triecienu draudus, Ukrainas Bruņotie spēki ne tikai kontrolē gaisa telpu, bet arī detalizēti apzina raķešu palaišanas punktus un to piegāžu loģistiku, īpaši pielietojot militārā transporta aviāciju," teikts paziņojumā.

"Fiksētā apšaužu intensitāte ir tiešā veidā saistīta ar militārā transporta lidmašīnu skaita pieaugumu, kas pēdējā laikā devušās uz Belgorodas lidlauku," skaidroja ģenerālštābs.