foto: IM KINSKY
Vīnē atrod ap 50 miljoniem eiro vērtu Klimta gleznu, kas bija pazudusi 100 gadus
Pasaulē
2024. gada 26. janvāris, 12:05

Vīnē atrod ap 50 miljoniem eiro vērtu Klimta gleznu, kas bija pazudusi 100 gadus

Jauns.lv

Vīnē atrasta austriešu mākslinieka Gustava Klimta glezna, kas 100 gadus tika uzskatīta par pazudušu.

Līzeru jaunkundzes (orģinālvalodā "Fraulein Lieser") portrets savulaik piederēja ebreju ģimenei Austrijā un pēdējo reizi tika publiski redzēts 1925. gadā.

Tālākais gleznas liktenis ir neskaidrs, bet tās pašreizējo īpašnieku ģimenei tā pieder kopš 20 gadsimta 60. gadiem.

"Im Kinsky" izsoļu nams lēš, ka gleznas vērtība pārsniedz 54 miljonus ASV dolāru (ap 50 miljoniem eiro).

"Tik reta glezna ar lielu māksliniecisko nozīmes un vērtību Centrāleiropas mākslas tirgū nav bijusi pieejama gadu desmitiem," teikts izsoļu nama paziņojumā.

Portretu izsolīs 24. aprīlī Līzeru ģimenes īpašnieku un tiesību pārņēmēju vārdā, balstoties uz Vašingtonas principiem, - starptautisku vienošanos par nacistu izlaupītās mākslas atdošanu to cilvēku pēctečiem, no kuriem tos atņēma.

Pirms izsoles gleznu prezentēs dažādās starptautiskās izstādēs, tostarp Lielbritānijā, Šveicē, Vācijā un Honkongā, paziņojis izsoļu nams.

Portrets kādreiz piederēja bagātu ebreju rūpnieku Vīnē - Līzeru ģimenei.

Mākslas jurists Austrijas medijiem sacīja, ka līdz šim nav atrasti pierādījumi, ka darbs būtu nolaupīts vai pirms Otrā pasaules kara vai tā laikā nozagts.

Klimta māksla agrāk izsolēs ir ienesusi milzīgas summas. Viņa "Dāma ar vēdekli" jūnijā tika pārdota par 85,3 miljoniem mārciņu, padarot to par vērtīgāko jebkad izsolē Eiropā pārdoto mākslas darbu.