foto: Shutterstock
Vai Krievija ir spējīga uzbrukt NATO laikā, kad karo ar Ukrainu? Eksperta viedoklis
Rietumu medijos arvien vairāk parādās publikācijas par Krievijas plāniem uzbrukt NATO valstīm.
Pasaulē
2024. gada 25. janvāris, 06:48

Vai Krievija ir spējīga uzbrukt NATO laikā, kad karo ar Ukrainu? Eksperta viedoklis

Jauns.lv

Nesen Rietumu medijos parādījās vairākas publikācijas par Krievijas plāniem uzbrukt NATO valstīm. Arī vairāku Alianses valstu amatpersonas neizslēdz šādu scenārija attīstību. Tikmēr par to izteicies arī Militāri juridisko pētījumu centra vadītājs Aleksandrs Musijenko.

Eksperta viedoklis

Militāri juridisko pētījumu centra vadītājs Aleksandrs Musijenko apgalvo, ka Krievija jau ir gatava hibrīduzbrukumiem pret Baltijas valstīm. Tai skaitā runa ir par aģentūru, vagneriešu iefilrēšanos tālākām diversijām. Tādējādi teroristiskā valsts var mēģināt izprovocēt diskusijas par to, vai Aliansei būtu vērts piemērot 5. pantu par kolektīvo aizsardzību.

Tāpat netiek izslēgts arī variants ar "zaļajiem cilvēciņiem", kuri, piesedzoties ar krievvalodīgo interesēm, aicinās Krieviju uz tiešu iebrukumu.

"Un Krievija ievedīs savus spēkus. Pat uz Ukrainas spiediena vājināšanas rēķina, kad tā sapratīs, ka nevar sasniegt militāros mērķus, ka tai draud sakāve. Krievija liks akcentu, lai zaudējums neizskatītos totāls," viņš piebilda.

Ko saka NATO?

Pēc vācu ekspertu domām, Krievijas un NATO karš varētu izvērsties pēc 5-8 gadiem. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss uzticas ekspertiem, taču pagaidām nesaskata uzbrukuma draudus.

"Draudus no Kremļa dzirdam gandrīz katru dienu. Pēdējā laikā - par mūsu draugiem Baltijas valstīs. Tāpēc mums jāņem vērā, ka reiz Krievija var uzbrukt pat NATO dalībvalstij," paziņoja ministrs.

Tikmēr NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs Robs Bauers aicinājis Alianses bruņotos spēkus būt gataviem karam. Konkrēti tam, viņaprāt, jāgatavojas rietumvalstu iedzīvotājiem. Kara risku pret viņa valsti pieļāvis arī Zviedrijas aizsardzības ministrs Karls-Oskars Bohlins.

Norvēģijas armijas virspavēlnieks Eiriks Kristofersens nosaucis nākamos divus trīs gadus par logu pretgaisa aizsardzības pastiprināšanai, raķešu un militārās tehnikas ražošanai.

"Mēs saprotam, ka, ja Krieviju neapturēs Ukrainā, tā var turpināt savu agresiju, un tad nākamās būs Baltijas valstis... Tieši tāpēc mēs izjūtam kara aukstumu uz sava kakla," paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrijas vadītājs Gabrieļus Landsberģis.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norādīja, ka neredz tiešus draudus Alianses dalībvalsīm, taču bloks uzmanīgi seko Krievijas darbībām.

Ko saka Ukrainā?

"GIP (Galvenās izlūkošanas pārvaldei) ir informācija, un, protams, tie signāli, ko publisko, konkrēti starptautisko mediju eksperti. Viņi konstatē faktu, ka Krievija tiešām ir drauds drošībai Eiropā un NATO," paziņoja GIP pārstāvis Andrejs Jusovs.

Tikmēr Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs izslēdz "otras Krievijas frontes" atklāšanu, kamēr ienaidnieks karo pret Ukrainu.

Publikācijas Rietumu medijos

Nesen Rietumu medijos parādījās vairākas publikācijas par Krievijas plāniem uzbrukt NATO valstīm. Tika publiskoti scenāriji, kā arī infografikas. Amatpersonas jau sākušas aicināt gatavoties iespējamam karam.

Diskusija sākās pēc vācu tabloīda "Bild" publikācijas, kas, iespējams, bija saņēmis slepeno dokumentu no "Alianses aizsardzības 2025" plāna.