foto: Rex Features/vidapress
Apvienoto Karalisti un Īriju naktī sasniedz vētra "Iša" nodarot pamatīgus postījumus; vissmagāk cietusi Ziemeļīrija
Vētra "Iša" Apvienotajā Karalistē.
Pasaulē
2024. gada 22. janvāris, 10:15

Apvienoto Karalisti un Īriju naktī sasniedz vētra "Iša" nodarot pamatīgus postījumus; vissmagāk cietusi Ziemeļīrija

Jauns.lv

Pirmdien visā Apvienotajā Karalistē izdoti brīdinājumi par lietus un stipra vēja brāzmām, jo vētra "Iša" turpina plosīties valstī, nesot lietusgāzes un vēja brāzmas līdz 160 kilometriem stundā.

Pēc tam, kad naktī uz 22. janvāri vētra sasniedza gandrīz 160 kilometrus stundā stundā, Meteoroloģijas dienests sociālajos tīklos paziņoja, ka vētra "Iša" mainījusi virzienu un dodas prom.

Naktī vētras dēļ vairāk nekā 55 000 mājokļu Apvienotajā Karalistē palika bez elektrības, jo spēcīgas vēja brāzmas un lietusgāzes izraisīja vairāk nekā 80 brīdinājumu par plūdiem.

Saskaņā ar BBC datiem vissmagāk cietusi Ziemeļīrija, kur elektrības padeve ir pārtraukta vairāk nekā 45 000 iedzīvotāju, kam seko Anglijas ziemeļrietumu daļa (8000 elektroapgādes pārtraukumu), Velsa (3000 pārtraukumu) un Kornvola (daži simti).

Arī Skotijā ir izsludināts reti sastopams sarkanais brīdinājums par stipru vēju, kas ilgst vairāk nekā stundu, jo īpaši ziemeļos. 

Skotijas dzelzceļa operators svētdienas vakarā un pirmdienas sastrēgumstundā pārtrauca satiksmi. Apvienotajā Karalistē un Īrijā tika ieviesti arī gaisa satiksmes kontroles ierobežojumi, kā rezultātā tika atcelti daži lidojumi.

Valsts meteoroloģijas dienests "Met Office" sociālajos plašsaziņas līdzekļos paziņoja, ka vētra "Iša" pašlaik virzās prom. "Tomēr šorīt joprojām ir vējains, un līdz pusdienlaikam ir spēkā dzeltenais brīdinājums. Pirmdienas rītā gaidāmi nelieli traucējumi."

Kopš rudens daļu Lielbritānijas ir plosījušās vairākas brāzmainas un lietainas vētras, kas gāza kokus, pārtrauca elektrības padevi un izraisīja plūdus upju ielejās. 

"Iša" ir jau devītā vētra kopš septembra.

Svētdienas vakarā Meteoroloģijas dienests Skotijas ziemeļaustrumu piekrastē izdeva sarkano brīdinājumu, kas nozīmē "ārkārtīgi spēcīgu vēju, kas apdraud dzīvību, nodara postījumus un traucē satiksmi", un ieteica cilvēkiem neizbraukt no mājām.

Dzelzceļa uzņēmums "Network Rail", kam pieder dzelzceļa infrastruktūra Anglijā, Skotijā un Velsā, paziņoja, ka uz lielākās daļas dzelzceļa līniju ievieš ātruma ierobežojumus, lai nepieļautu lokomotīvju uzbraukšanu uz sagāztiem kokiem un citiem gruvešiem. 

"Mūsu laikapstākļu speciālisti apstiprina, ka prognoze ir pasliktinājusies un pastāv liela iespējamība, ka Skotijas dzelzceļiem tiks nodarīti postījumi. No plkst. 19:00 tiks apturēti visi pasažieru un kravu pārvadājumi, un vilcieni, kas joprojām atradīsies tīklā, kursēs ar samazinātu ātrumu," Skotijas Dzelzceļa tīkls (Network Rail of Scotland) paziņoja X.