Sievietei, kuru apsūdz krievu "kara korespondenta" Tatarska uzspridzināšanā kafejnīcā, prasa ļoti ilgu ieslodzījumu
Darja Trepova (foto: Vvidapress / Sipa USA)
Pasaulē
2024. gada 19. janvāris, 16:37

Sievietei, kuru apsūdz krievu "kara korespondenta" Tatarska uzspridzināšanā kafejnīcā, prasa ļoti ilgu ieslodzījumu

Jauns.lv

Sanktpēterburgas kara tiesā Krievijas prokurors piektdien prasījis 28 gadu ieslodzījumu Darjai Trepovai, kura apsūdzēta terorismā sakarā ar odiozā krievu “kara korespondenta”, kaujinieka un notiesāta noziedznieka Vladlena Tatarska (īstajā vārdā Maksima Fomina) uzspridzināšanu 2023. gada 2. aprīlī.

Papildus ieslodzījumam prokurors vēlas, lai Trepovai noteiktu 800 tūkstošu rubļu (8,34 tūkstoši eiro) naudas sodu.

40 gadus vecais Tatarskis 2011. gadā Ukrainā tika notiesāts par bankas aplaupīšanu, bet aizbēga no kolonijas, kad 2014. gadā Krievijas iesūtītie “traktoristi un ogļrači” Donbasā sāka ieviest “krievu pavasari”, kādu laiku karoja vietējo “Doneckas tautas republikas” salašņu rindās. Pēc pārcelšanās uz Maskavu kļuva par kara žurnālistu un blogeri, viņa “Telegram” kanālam savulaik bija apmēram pusmiljons abonentu. Pēc Krievijas invāzijas Ukrainā aktīvi karoja okupantu rindās.

2023. gada 2. aprīlī piedalījās savā “radošajā vakarā”, kas tika rīkots nu jau likvidētajam "Vagner" grupējuma īpašniekam Jevgēņijam Prigožinam piederošā Sanktpēterburgas kafejnīcā. Propagandists todien rīkoja tikšanos ar saviem faniem un 27 gadus vecā Trepova viņam pasākuma laikā nodeva ar sprāgstvielām pildītu nelielu statuju, kuras spridzeklis esot aktivēts ar telefonu. Sprādziena rezultātā Tatarskis tika nogalināts, bet 42 cilvēki ievainoti.

Pati meitene tolaik pēc aizturēšanas apgalvoja, ka nav zinājusi par spridzekli statujā.

Īsi pēc notikuma, atbildību par propagandista Tatarska uzspridzināšanu uzņēmās "Nacionālā republikāņu armija", vienlaikus aicinot palīdzēt Krievijas nepatiesi apsūdzētajiem, tostarp Trepovai.

Kopā ar Darju tiesā arī viņas paziņu Dmitriju Kasincevu, pie kura Trepova slēpās pēc sprādziena. Prokuratūra lūgusi Kasincevam piespriest viena gada un 11 mēnešu ieslodzījumu kolonijā.

Nogalinātais Tatarskis bija īpaši naidīgs Ukrainas pretinieks, atklāti dižojoties un aģitējot šīs valsts izlaupīšanu un postīšanu.

Jauns.lv iepriekš arī vēstīja, ka "Z patriotu" bāru "Street Food Bar No. 1", kurā uzsprāga Tatarskis, mīlēja apmeklēt arī prokrieviskās aktīvistes no Latvijas. Starp tām - Valsts drošības dienesta (VDD) aizturētā Tatjana Andrijeca un no Latvijas pirms kāda laika aizbraukusī Viktorija Matule. Abām ir saikne ar Krievijā izveidoto grupējumu "Baltijas antifašisti".