Putins stāsta par viltotajām ASV prezidenta vēlēšanām un atkal piemin bēdīgi slavenos "10 dolārus"
Putins stāsta par 10 dolāru biļeteniem, 2000. gadā viņš stāstīja par nogrimušās "Kursk" jūrnieku atraitnēm — 10 dolāru maukām (foto: Scanpix / AP)
Pasaulē
2024. gada 17. janvāris, 00:41

Putins stāsta par viltotajām ASV prezidenta vēlēšanām un atkal piemin bēdīgi slavenos "10 dolārus"

Jauns.lv

2020. gada prezidenta vēlēšanas ASV bija viltotas, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

“Štatos falsificēja iepriekšējās vēlēšanas. Balsojot pa pastu. Nu skaidrs, kas ir balsošana pa pastu. Pa 10 dolāriem sapirka biļetenus, ierakstīja un bez jebkādas novērotāju veiktās novērošanas iemeta pastkastēs, un cauri,” tiekoties ar municipālo veidojumu vadītājiem Viskrievijas municipālajā forumā “Mazā dzimtene — Krievijas spēks”, sacīja Putins, faktiski apsūdzot ASV prezidentu Džo Baidenu nelikumīgā Baltā nama ieņemšanā.

10 dolāri Putina leksikā nav nejauši. Kad 2000. gada 12. augustā Barenca jūrā nogrima Krievijas kodolzemūdene “Kursk”, paņemot visu 118 apkalpes locekļu dzīvību, toreiz pavisam nesen Krievijas prezidenta amatā ievēlētais Putins nepārtrauca savu atvaļinājumu Sočos, savlaikus neorganizēja jūrnieku glābšanu un atteicās no Rietumu piedāvātās palīdzības. Toreiz viņš par “maukām, kas speciāli sapirktas par 10 dolāriem, lai mani diskreditētu” nosauca jūrnieku atraitnes, kuras prasīja vainīgo armijas komandieru sodīšanu un kritizēja varas iestādes par palīdzības savlaicīgu nesniegšanu. Viņa ciniskais smīniņš, ar frāzi “Viņa nogrima”, atbildot uz slavenā amerikāņu intervētāja Larija Kinga jautājumu, kas notika ar “Kursku”, iegāja vēsturē.

Tajā laikā Krievijā vēl nepastāvēja totāla mediju cenzūra, un, piemēram, Pirmais kanāls un NTV atļāvās publicēt Putinam neglaimojošus materiālus. “Viņš piezvanīja uz Pirmo kanālu un teica, ka Pirmais kanāls noalgoja maukas, kuras uzstājās, lai viņu diskreditētu. Es tostarp viņam vēlāk pierādīju, ka tās nebija maukas, bet virsnieku atraitnes. Tās tiešām virsnieku atraitnes, es vēlāk viņas pats redzēju Vidjajevā, un viņas turpināja runāt neērtas lietas, bet viņš uzreiz pa telefonu atzvanīja un teica: “Jūs speciāli noalgojat maukas. Iedevāt viņām pa 10 dolāriem, lai speciāli mani diskreditētu",” vēlāk stāstīja toreizējā Pirmā kanāla zvaigzne Sergejs Dorenko.

Kas attiecas uz prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu, šo pašu meldiņu kopš 2020. gada dzied bijušais ASV prezidents Donalds Tramps. Interesanti, ka balsu skaitīšanas laikā viņa aktīvisti pamanījās vienlaikus pieprasīt skaitīšanas pārtraukšanu Mičiganā, kur tobrīd Tramps vēl bija vadībā, un pieprasīt turpināt skaitīšanu Arizonā, kur Tramps vēl bija atpalicējos. Rezultātā Tramps zaudēja abos štatos.