Pasaulē
2024. gada 15. janvāris, 14:22

Krievijā tādas ir tikai 9, bet ne visas darbojas. Eksperts skaidro "A-50" iznīcināšanas nozīmīgumu

Jauns.lv

Ukrainas Gaisa spēku karavīriem izdevās iznīcināt Krievijas tāldarbības radaru noteikšanas un kontroles lidmašīnu A-50, kas spēj izlūkot un mērķēt triecienus. Kopumā agresorvalstī var būt 9 "A-50" lidmašīnas, taču ne visas ir kaujas gatavībā, norāda militāri politiskais eksperts Aleksandrs Kovaļenko

A-50 ir liela attāluma radara novērošanas un izlūkošanas lidmašīna. Kā skaidroja eksperts, šādas lidmašīnas tiek izmantotas, lai veiktu izlūkošanas darbības gaisa telpā. A-50 tiek izmantots arī taktiskās aviācijas mērķu noteikšanai, un to pat var izmantot, lai uzlabotu pretgaisa aizsardzības spējas, palielinot spēju mērķēt, fiksēt, novērot un iznīcināt mērķus no attāluma.

foto: AP/Scanpix
A-50 palīdz okupantiem noteikt mērķu atrašanās vietas un vadīt triecienus pa tiem.

"Krievijā ir tikai 9 šādas lidmašīnas. Bet 3 no tām faktiski nav kaujas spējīgas: viena no tām tiek modernizēta, kas vēl nav pilnībā pabeigta, pārējās faktiski nav kaujas spējīgas, jo tās nav remontējamas," sacīja Kovaļenko.

Tādējādi, kā atzīmē eksperts, Krievijai 6 šādas lidmašīnas atrodas kaujas gatavībā, taču pat par tām rodas jautājumi. Viena tāda lidmašīna maksā aptuveni 330 miljonus dolāru.

"Tā kā Baltkrievijā vienai no A-50 lidmašīnām uzbruka drons, tā tika evakuēta no Baltkrievijas Republikas. Toreiz lidmašīnas fizelāža tieši netika sabojāta, proti, tās izlūkošanas sistēma "Shmel". Un šodien Krievijai diez vai ir iespējas ātri atjaunot tik sarežģītas sistēmas. Un principā informācija, ka tā tikusi saremontēta, vēl nav saņemta," piebilst Kovaļenko.

2023. gada februārī kļuva zināms, ka lidlaukā Mačuļiščos Baltkrievijā bezpilota lidaparāti sabojājuši A-50 lidmašīnu. Vēlāk tas lidoja uz Taganrogu, lai veiktu remontu.

Zalužnijs apstiprina divu Krievijas lidmašīnu notriekšanu

Ukraina oficiāli apstiprināja Krievijas lidmašīnu "A-50" un "Il-22" notriekšanu Azovas jūrā 14. janvārī.

Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieka Valērijs Zalužnija un Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēki šo informāciju publicējuši savos "Telegram" kontos.

"Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku kaujinieki iznīcināja ienaidnieka agrīnās brīdināšanas un kontroles lidmašīnu A-50 un ienaidnieka Il-22 gaisa vadības centru," rakstīja Zalužnijs.

Viņš arī pateicās Gaisa spēkiem par lieliski izplānoto un izpildīto operāciju Azovas reģionā.

Oficiāls apstiprinājums par lidmašīnu notriekšanu parādījās arī Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku "Telegram" kontā.

"Speciālā operācija Azovas reģionā noritēja veiksmīgi. Turpinājums sekos...", teikts ziņojumā.

Krievijas gaisa spēku saistītais kanāls "Fighterbomber" apstiprinājis A-50 notriekšanu. "Traģēdija vienmēr ir traģēdija. It īpaši, ja tā ir tāda mēroga. Lai arī kas tur bijis. Kurš vainojams pilotu nāvē, droši vien neuzzināsim. Bojāgājušajam mūžīgu lidojumu, ievainotajiem drīzu atveseļošanos un atgriešanos dienestā," teikts ziņojumā.