foto: AP/Scanpix
Hutieši kļūdas pēc uzbrukuši tankkuģim ar Krievijas naftu
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2024. gada 13. janvāris, 10:40

Hutieši kļūdas pēc uzbrukuši tankkuģim ar Krievijas naftu

Jauns.lv

Jemenas hutiešu nemiernieki kļūdas pēc uzbrukuši tankkuģim ar Panamas karogu, kas veda Krievijas naftu. Par to ziņo "Reuters", atsaucoties uz Lielbritānijas apsardzes kompānijas "Ambrey" paziņojumu.

"Ambrey" ziņo, ka kuģis kuģis izvēlēts par mērķi tādēļ, ka publiskajā datu bāzē skaitījās kā saistīts ar Lielbritāniju, bet tā jau bija novecojusi informācija.

Apvienotās Karalistes Jūras tirdzniecības informācijas centrs paziņoja, ka saņēmis paziņojumu, ka aptuveni 500 metrus no tankkuģa, kas atradās 90 jūras jūdzes uz dienvidaustrumiem no Jemenas Adenas ostas, nokritusi raķete. Centra paziņojumā teikts, ka uzbrukumā nav cietušo.

"Šis ir jau otrais tankkuģis ar Krievijas naftu, kas kļūdas pēc kļuvis par hutiešu uzbrukuma mērķi," aģentūra "Reuters" citē "Ambrey". Sīkāka informācija par pirmo incidentu netiek precizēta.

Jemenas hutieši kopš rudens pastāvīgi uzbrūk kuģiem Sarkanajā jūrā. 14. novembrī grupējums paziņoja, ka uzbruks visiem kuģiem jebkādā veidā, kas saistīts ar Izraēlu, nodēvējot savu rīcību par atbildi uz "Amerikas un Izraēlas agresiju Gazas joslā". Tajā pašā laikā uzbruka ne tikai karakuģiem, bet arī daudziem dažādu valstu tirdzniecības kuģiem.

ASV un Lielbritānija ceturtdienas vakarā bija veikušas gaisa triecienus hutiešu nemierniekiem Jemenā, atbildot uz Irānas atbalstīto hutiešu uzbrukumiem kuģiem Sarkanajā jūrā.

Gaisa triecienos, kas notikuši pēc vairākiem Rietumu sabiedroto brīdinājumiem, tika izmantoti iznīcinātāji un raķetes "Tomahawk". Tie trāpīja vairāk nekā 60 militāriem mērķiem 28 vietās. Hutieši paziņoja, ka šajos triecienos nogalināti vismaz pieci cilvēki, bet ievainoti vēl seši.

Hutieši ir daļa no Irānas un tās sabiedroto Tuvajos Austrumos izveidotās "pretošanās ass", kas vērsta pret Izraēlu.

Kremlis nosodīja ASV un Lielbritānijas triecienus Jemenai, uzskatot tos par pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.