Ukraina kara sponsoru sarakstam pievienojusi lietuviešu biznesa veiksmes stāstu - "Viči" krabju nūjiņu ražotāju
foto: Shutterstock
"Viči" zīmola krabju nūjiņas, pelmeņi un citi kulinārijas izstrādājumi plašā izvēlē nopērkami arī Latvijā. Uzņēmums, kurš tos ražo, joprojām darbojas Krievijas tirgū un sponsorē karu.
Pasaulē
2024. gada 4. janvārī, 17:03

Ukraina kara sponsoru sarakstam pievienojusi lietuviešu biznesa veiksmes stāstu - "Viči" krabju nūjiņu ražotāju

Jauns.lv

Ukraina ir pievienojusi Lietuvas uzņēmumu "Vičiūnai group" starptautiskā kara sponsoru sarakstam. Tas ražo krabju nūjiņas ar "Viči" zīmolu, vēsta Ukrainas Korupcijas novēršanas valsts aģentūras (NACP) preses dienestu.

Ukraina kara sponsoru sarakstam pievienojusi lietu...

""Vičiūnai group" pārstāvji solīja, ka uzņēmums pametīs Krievijas tirgu. "Viči" neaptur savas ražotnes Krievijā, meklē jaunus darbiniekus un maksā ievērojamus nodokļus agresora budžetā. Tas kļuva par pamatu "Vičiunai group" pievienošanai starptautisko kara sponsoru sarakstam," teikts ziņojumā.

Tiek atzīmēts, ka 2022.gada martā Lietuvas koncerna vadītājs Šarūns Matijošaitis sacīja, ka uzņēmums Krievijas tirgu pametīs trīs līdz četru mēnešu laikā. Tomēr uzņēmums joprojām darbojas Krievijā un joprojām ir viens no Krievijas patērētāju iecienītākajiem zīmoliem.

foto: Shutterstock
Uzņēmums ir viens no Krievijas patērētāju iecienītākajiem zīmoliem. (Ilustratīvs foto)
Uzņēmums ir viens no Krievijas patērētāju iecienītākajiem zīmoliem. (Ilustratīvs foto)

""Vičiūnai" savu biznesu Krievijā veic kā ierasts bez samazinājumiem, veiksmīgi aizstāv Krievijas preču zīmi tiesā un turpina vervēt darbiniekus saviem meitasuzņēmumiem, atbalstot darba tirgu Krievijā," teikts paziņojumā.

Turklāt "Vičiūnai" meitas uzņēmums "BaltKo" kā uzņēmuma oficiālais pārstāvis Krievijā nodrošina zivju kulinārijas izstrādājumu, zivju pārstrādes, surimi un jūras velšu transportēšanas pakalpojumus. Tās neto ienākumi 2022. gadā bija 2,5 miljoni ASV dolāru.

Krievijas reģistra dati liecina, ka pērn Lietuvas kapitāla kompāniju apgrozījums bija ap 368 miljoniem eiro, bet tīrā peļņa - 37,86 miljoni eiro (pēc 1.augusta valūtas maiņas kursa).

Kā ziņo "Verslo žinios", lielākos ieņēmumus Krievijā guvuši ražošanas, tirdzniecības, loģistikas un citu nozaru uzņēmumi, kurus vada Kauņas mērs Visvalds Matijošaitis un viņa biznesa partneris Ļuds Skerus.

"Vičiūnai group" jeb "VG Holding" kā akcionārus norādījuši vismaz 8 uzņēmumus, kas darbojas Krievijā: "Vičiūnai-Rus", "BaltKo", "Transim Logistik", "Fort Trans Logistik", "Frost Logistik", loģistikas uzņēmums "Centrus", "ViciRusTrans", "Refterminal", raksta "Verslo žinios".

Vairāki "Verslo žinios" aptaujātie uzņēmumu vadītāji uzsvēra, ka viņu Krievijā esošie uzņēmumi neveic komerciālo darbību, bet to likvidācija un noņemšana no uzskaites ir sarežģīta, nav iespējams tos pārdot, kā arī likvidācijas vai pārdošanas procesi ir apstājušies.

1991. gadā dibinātais uzņēmums "Vičiūnai group" ir lietuviešu biznesa veiksmes stāsts - viens no lielākajiem krabju nūjiņu, surimi produktu un zivju produktu ražotājiem Eiropā. Šie ražojumi pazīstami ar zīmolu "Viči".