Dienvidāfrika ierosina Starptautiskajā tiesā genocīda lietu pret Izraēlu
Pasaulē
2023. gada 30. decembris, 16:59

Dienvidāfrika ierosina Starptautiskajā tiesā genocīda lietu pret Izraēlu

Jauns.lv/LETA

Dienvidāfrika piektdien ierosināja ANO Starptautiskajā tiesā (ICJ) lietu pret Izraēlu, apsūdzot to genocīdā pret palestīniešiem Gazas joslā.

ICJ paziņoja, ka ierosinātajā lietā pieprasīts, lai tiesa liktu Izraēlai izbeigt uzbrukumus Gazas joslā. 

ICJ paziņojumā presei par šo lietu teikts, ka Izraēlas bruņoto spēku darbībām ir "genocīda raksturs", jo to mērķis esot palestīniešu iznīcināšana šajā rajonā.

Dienvidāfrika paziņoja, ka tā pamato savu prasību ar ANO Genocīda konvenciju, kuru ir parakstījusi gan Dienvidāfrika, gan Izraēla.

Dienvidāfrikas pēcaparteīda valdība ir tradicionāli uzturējusi labas attiecības ar palestīniešu teritorijām un vairākkārt salīdzinājusi Izraēlas politiku ar bijušā Dienvidāfrikas aparteīda režīma politku. 

Saskaņā ar ICJ statūtiem šai tiesai iespējami mierīgi ir jārisina konflikti starp valstīm un tās spriedumi ir saistoši. Šīs tiesas tiesnešiem tomēr nav varas piespiest kādu valsti izpildīt ICJ spriedumus, bet viņi var aicināt ANO Drošības padomi uz rīcību attiecīgajā jautājumā.

Izraēlas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Liors Haiats sociālā tīkla platformā "X" noraidīja Dienvidāfrikas prasību ICJ un paziņoja, ka "Dienvidāfrika sadarbojas ar teroristu organizāciju, kas aicina uz Izraēlas Valsts iznīcināšanu".

Viņš piebilda, ka "Izraēla ar riebumu noraida Dienivdāfrikas izplatītos apmelojumus un tās iesniegto prasību" ICJ.

Haiats rakstīja, ka šai lietai "trūkst gan faktiska, gan juridiska pamata", un piebilda, ka ICJ un starptautiskajai sabiedrībai vajadzētu "pilnīgi noraidīt Dienvidāfrikas nepamatotos apgalvojumus".

Haiats rakstīja, ka par ciešanām Gazas joslā ir atbildīgs tikai palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamās", jo Izraēla dara visu iespējamo, lai samazinātu līdz minimumam kaitējumu civiliedzīvotājiem. Viņš piebilda, ka "Hamās" izmanto palestīniešus kā dzīvos vairogus un zog viņiem paredzēto humāno palīdzību.