Lielbritānija turpinās tirdzniecībā izmantot metrisko sistēmu
Norādīta preces cena par kilogramu Lielbritānijas veikalā (foto: Shutterstock)
Pasaulē
2023. gada 27. decembris, 22:11

Lielbritānija turpinās tirdzniecībā izmantot metrisko sistēmu

Jauns.lv/LETA

Lielbritānijas valdība trešdien paziņojusi, ka atmetusi ieceri tirdzniecībā pāriet uz impērijas laika mēriem, jo konsultācijās 99% aptaujāto izteikušies par metriskās sistēmas saglabāšanu.

Pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) 2020.gadā valdība apsvēra likumu grozījumus, kas ļautu tirgotājiem izmantot tradicionālo svara un tilpuma mēru sistēmu - mārciņas un pintes.

Taču šī ideja tika atmesta, jo 98,7% no 100 938 respondentiem, kas tika izvaicāti oficiālo konsultāciju gaitā, izteikušies, ka, pārdodot vai pērkot dažādas preces, tos apmierina metriskā sistēma.

Izvērtējot konsultāciju rezultātu valdība izlēmusi atteikties no likumu grozīšanas, atļaujot iekšzemes darījumos plašāk izmantot impērijas laika mērus, teikts Uzņēmējdarbības un tirdzniecības ministrijas paziņojumā.

Tomēr ministrija norādījusi, ka Lielbritānijai ir "ilga un lepna" impērijas mēru un to izmantošanas vēsture, "kas cieši saistīta ar mūsu kultūru un valodu".

Lielbritānijā attālumi joprojām tiek mērīti jūdzēs. Arī alus un piens tiek tirgots pintēs, kas līdzinās 568 miligramiem.

Ministrija paziņojusi par noteikumu maiņu, kas Lielbritānijas lielveikalos, krogos, klubos un restorānos ļaus pintēs tirgot arī vīnu.

Ministrija norādījusi, ka tas notiek, pateicoties brīvībām, kuras iegūtas, aizejot no ES.

2019.gada priekšvēlēšanu kampaņas laikā toreizējais toriju līderis un vēlākais premjerministrs Boriss Džonsons solīja, ka uzvaras gadījumā panāks impērisko mērvienību atgriešanos britu veikalos.

Viņš uzstāja, ka tirdzniecība mārciņās un uncēs pieder pie "senajām brīvībām", un solīja jaunu "iecietības laikmetu" pret tradicionālajām mērvienībām.

Vienīgās valstis, kas joprojām ikdienā izmanto britu impēriskās mērvienības, ir ASV, Mjanma un Libērija.