foto: IMAGO/SNA
Putina vēlēšanu farsam pulcē atbalsta komandu
Vladimirs Putins valda pār Krieviju kopš 2000. gada ar aizvien stingrāku tvērienu.
Pasaulē
2023. gada 27. decembris, 05:36

Putina vēlēšanu farsam pulcē atbalsta komandu

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Krievija Vladimira Putina vadībā kārtējo reizi apliecina, ka šajā valstī sports un kultūra nav atdalāma no politikas – par to liecina saraksts ar personām, kas atbalsta diktatoru kārtējām prezidenta "vēlēšanām", kas notiks martā.

Uzreiz pēc tam, kad Putins formāli paziņoja par savu kandidēšanu, jau 16. decembrī viņa kandidatūru atbalstīja speciāli izveidota vēlētāju grupa.

Vismaz 500 biedru grupa

Pēc Krievijas likumdošanas, personai, kura pati piesakās prezidenta amatam, ir jāizveido vēlētāju grupa vismaz 500 cilvēku sastāvā, kura notur sapulci un šo kandidatūru izvirza un apstiprina ar balsojumu. Pēc šīs sapulces kandidātam jāvēršas Krievijas Centrālajā vēlēšanu komisijā ar lūgumu atbalsta grupu oficiāli reģistrēt, uzrādot visu dalībnieku personas datus.

Šī grupa kļūst par "Putina komandu", tās pārstāvji aktīvi piedalās kandidāta priekšvēlēšanu kampaņā gan mītiņos, gan plašsaziņas līdzekļos. Jaunajā atbalsta grupā ir apmēram 700 dažādu jomu pārstāvju, netrūkst arī slavenu sportistu, dziedātāju, aktieru. Nav arī nekādu šaubu, ka viņi darbojas itin savtīgos nolūkos, pretī saņemot iespēju tikt pie valsts finansējuma vai uzstāšanās valsts kontrolētajos medijos.

Kaut arī sen skaidrs, ka Krievijas prezidenta vēlēšanas ir pilnīga fikcija, un rezultāts skaidrs jau tagad, šādas kampaņas galvenais mērķis ir popularizēt Putinu pašā Krievijā. Tiesa gan, arī oficiāli publicētie reitingi (ja, protams, nav sagrozīti) rāda, ka diktatoru atbalsta aptuveni 80% valsts iedzīvotāju.

Kādi sportisti piespēlē šoreiz

Saraksta galvgalī ir vairākkārtējā pasaules un olimpiskā čempione slēpošanā Jeļena Vjalbe, kura vada Krievijas Slēpošanas federāciju. Sarakstā atrodams arī starptautiskais šaha lielmeistars Sergejs Karjakins, kurš gan pavisam nesen esot atteicies startēt Krievijas izlasē kādās sacensībās, dodot priekšroku komerciālam turnīram.

"Putina komandā" ir slēpotājs Aleksandrs Legkovs, kurš gan nestartē sacensībās kopš 2016. gada, bokseri Aleksandrs Povetkins un Deniss Ļebedevs, trīskārtējā olimpiskā čempione sinhronajā peldēšanā Marija Kiseļova, sporta vingrotājs Ņikita Nagornijs, kurš nosaucis Starptautisko olimpisko komiteju par olimpiskās kustības iznīcinātājiem, jo sportam esot jābūt ārpus politikas – atšķirībā no viņa paša.

Sarakstā atrodama arī Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova laulātā draudzene, olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka un viņas kolēģis Jevgēņijs Pļuščenko, ap kuru nesen virmoja skandāls par iespējamo Latvijas pilsonību (tā izrādījās nepatiesība).

Bijušais amerikānis

Visai kolorīts ir Krievijas pilsonību saņēmušais cīkstonis, bijušais amerikānis Džefs Monsons ar iesauku "Sniegavīrs", kura slavas laiki jau sen aiz muguras.

Jāatzīmē, ka "Putina komandā" savulaik bijis arī hokejists Aleksandrs Ovečkins, kurš turpina dzenāt ripu Nacionālajā hokeja līgā ASV, un daudzkārtēja pasaules rekordiste kārtslēkšanā Jeļena Isinbajeva. Tiesa gan, Krievijas armijas majore Isinbajeva pirms kāda laika klusi pārcēlās uz dzīvi Tenerifē, kur laikus iegādājusies nekustamo īpašumu, un kļuvusi par nevēlamu personu Krievijā.

foto: AFP/Scanpix
Putina piekritējs, Krievijas pilsonību saņēmušais cīkstonis, bijušais amerikānis Džefs Monsons (pa labi) kopā ar saviem elkiem.

Šovinisma šovmeņi

Putina atbalstītāju sarakstā ir pašlaik lielākā Krievijas estrādes zvaigzne – Jaroslavs Dronovs ar skatuves vārdu "Šamanis", kurš ar valsts mediju atbalstu regulāri savāc pilnus stadionus un koncertzāles – viņa dziesmu saturs absolūti atbilst krievu lielšovinisma idejām, savā stilā atgādinot Trešā reiha šovbiznesa izpausmes.  

Ir arī dziedātāja Jūlija Čičerina, kādreiz sadarbojās ar mūsu Mārtiņu Freimani, taču nu kļuvusi par maniakālu kara atbalstītāju, Poļina Gagarina, Nadežda Babkina, Larisa Doļina, diriģents Jurijs Bašmets un vēl virkne Krievijas šovbiznesa pārstāvju.

Tāpat atrodami vairāki Krievijā populāri aktieri, piemēram, Vladimirs Maškovs un Ivans Ohlobistins, kurš darbojas arī kā mācītājs un ir ļoti agresīvs savos izteikumos. Putinu atbalsta arī filmas "Kaukāza gūstekne" zvaigzne Natālija Varleja, visai ekstrēmais rakstnieks Jevgēnijs Priļepins, kinorežisors Ņikita Mihalkovs.

Kokaīna kontrabandists

Iekļauta virkne kara korespondentu, populāri raidījumu vadītāji, bet propagandas nozares lielākā "zvaigzne" neapšaubāmi ir Margarita Simonjana. Dīvaini, bet nav atrodams Vladimirs Solovjovs – iespējams, tādēļ, ka kādā savā raidījumā nesen rupji izlamāja jau pieminēto Peskovu.

Ir arī zinātnieki, mediķi, ar varas struktūrām saistīti uzņēmēji un lidotājs Konstantīns Jarošenko, kuru 2011. gadā ASV notiesāja par vairāku tonnu kokaīna kontrabandu. 2022. gadā viņu izdeva Krievijai, apmainot pret kādu amerikāni, un no tā laika Jarošenko pievērsies karjerai cilvēktiesību jomā – protams, ne gluži tajā virzienā, kā uz daudziem gadiem Krievijā notiesātie sirdsapziņas cietumnieki.

Jādomā, ka jaunais "Putina komandas" saraksts drīz atainosies arī Latvijas melnajos sarakstos.