foto: ZUMAPRESS.com
Lietuvas karavīriem varētu aizliegt doties uz Baltkrieviju, Krieviju un Ķīnu
Lietuvas karavīri iziet no Katedrāles laukuma, turot Lietuvas karogus.
Pasaulē
2023. gada 19. decembris, 20:23

Lietuvas karavīriem varētu aizliegt doties uz Baltkrieviju, Krieviju un Ķīnu

Jauns.lv/LETA

Lietuvas profesionālā dienesta karavīriem ārpus dienesta pienākumiem aizliegt doties uz Baltkrieviju, Krieviju un Ķīnu, ja vien nav saņemta īpaša atļauja, ierosinājusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Ministrijas piedāvātais valstu saraksts ir iekļauts valdības lēmumprojektā. 

Decembra sākumā Aizsardzības ministrija publicēja provizorisko sarakstu ar valstīm un teritorijām, kurā iekļauta ne tikai uz Krievija un tās okupētā Ukrainas Krimas pussala, Baltkrievija, bet arī Armēnija, Azerbaidžāna, Kazahstāna, Ķīna, Moldovas Piedņestras reģions, Tadžikistāna, Turkmenistāna, Uzbekistāna un Gruzijas Abhāzijas un Dienvidosetijas reģioni.

Tomēr jaunākajā sarakstā ir tikai Baltkrievija, Krievija un Ķīna. 

Pagājušajā nedēļā Lietuvas parlaments pieņēma grozījumus, kas profesionāliem karavīriem ārpus dienesta pienākumiem aizliegt doties uz valstīm un teritorijām, kas apdraud Lietuvas nacionālo drošību. 

Likums paredz, ka valdība apstiprinās sarakstu ar valstīm un teritorijām, kurp profesionālie karavīri nedrīkstēs doties ārpus dienesta pienākumiem.

Aizsardzības ministrijas piedāvātajā lēmumprojektā uzskaitīti izņēmumi, kad karavīri tomēr varētu doties uz Krieviju, Baltkrieviju un Ķīnu. Tie varētu būt, piemēram, ģimenes locekļu smaga slimība vai nāve, vecāku vai aizbildņa tiesību īstenošana un īpašumtiesību jautājumu risināšana, kurus nevar atrisināt, nebraucot uz attiecīgajām valstīm vai teritorijām.

Aizliegumam jāstājas spēkā nākamā gada sākumā.