foto: REUTERS/SCANPIX
Briselē sākas ES samits
Eiropas Savienības valstu līderi Briselē.
Pasaulē
2023. gada 14. decembris, 07:38

Briselē sākas ES samits

Jauns.lv/LETA

Ceturtdien Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi pulcēsies Briselē uz pēdējo šī gada samitu, kurā paredzēts apspriest bloka paplašināšanos, finansiālo palīdzību Ukrainai un ES budžetu.

Paredzēts, ka samits ilgs divas dienas, taču tas var ievilkties, ņemot vērā domstarpības starp Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu un pārējo dalībvalstu vadītājiem.

Lai pieņemtu lēmumu par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ukrainu un par 50 miljardu eiro lielās palīdzības piešķiršanu Kijivai, nepieciešama dalībvalstu vienprātība, taču Orbāns atkārtoti draudējis uzlikt veto abiem šiem lēmumiem.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba šonedēļ brīdinājis, ka lēmumam neuzsākt iestāšanās sarunas ar Kijivu var būt "katastrofālas sekas".

Arī pašreizējie līdzekļi, kas atvēlēti Ukrainas atbalstam, izsīkst gada beigās.

Ar lēmumiem Ukrainas jautājumā saistīti arī lēmumi par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Moldovu un Bosniju-Hercegovinu.

Dalībvalstu līderiem jāapspriež arī jautājums, kā aizlāpīt caurumus ES ilggadējā budžetā. Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi plānotos tēriņus līdz 2027.gadam palielināt par 66 miljardiem eiro, taču nacionālās valdības to nav uztvērušas ar sajūsmu.

Līdztekus atbalstam Ukrainai papildu izdevumi nepieciešami nelegālās imigrācijas ierobežošanai, konkurētspējas vairošanai, kā arī to pieaugošo izmaksu segšanai, ko radījusi inflācija un procentu maksājumi.

Paredzams, ka dalībvalstu līderi apspriedīs arī drošības jautājumus un ES migrācijas politiku, kā arī situāciju Tuvajos Austrumos.