foto: ZUMAPRESS.com
Eiropas Cilvēktiesību tiesa vēršas pret Poliju, kas spītīgi neatzīst viendzimuma pārus
Praida gājiens Polijas pilsētā Ļubļinā
Pasaulē
2023. gada 12. decembris, 16:45

Eiropas Cilvēktiesību tiesa vēršas pret Poliju, kas spītīgi neatzīst viendzimuma pārus

Jauns.lv/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien nosodījusi Poliju par pilsoņu tiesību pārkāpšanu, neatzīstot un neaizsargājot viendzimuma pārus.

Strasbūrā bāzētajā tiesā ar sūdzībām vērsās desmit poļi, kas sastāv viendzimuma attiecībās un kuru pieteikumi laulības noslēgšanai tikuši noraidīti. Polijas varasiestādes viņiem paskaidroja, ka likumīgi salaulāties var tikai vīrietis un sieviete.

Pēc tam, kad Polijas tiesas noraidīja viņu iesniegtos iebildumus pret varasiestāžu lēmumu, viņi vērsās Eiropas tiesā. Sūdzības iesniedzēji apgalvo, ka viņu attiecību oficiāla neatzīšana rada tiem nelabvēlīgus apstākļus nodokļu, sociālo tiesību un ģimenes tiesību jomā.

ECT atbalstīja viņu argumentus, norādot, ka dalībvalstīm ir jānodrošina tiesiskais regulējums, kas garantētu viendzimuma pāriem pienācīgu atzīšanu un aizsardzību. Tiesa norādīja, ka tai nav jābūt tradicionālai laulībai un valdība var brīvi izvēlēties tiesisko regulējumu, ja vien tas ir atbilstošs.

Tiesa norādīja, ka laulība pašlaik Polijā ir vienīgais juridiskais veids, kā oficiāli noformēt attiecības.

Tiesa konstatēja, ka nav pamata uzskatīt, ka tiesiska atzīšana un aizsardzības piešķiršana viendzimuma pāriem, kas ir stabilās attiecībās, pati par sevi varētu kaitēt tradicionālām ģimenēm.

Viens no sūdzības iesniedzējiem izteicās, ka ir ļoti priecīgs par tiesas lēmumu. "Ceru, ka tas būs pirmais spēcīgais impulss pārmaiņām par labu vienlīdzībai. Mēs ceram, ka pārmaiņas notiks, mums tas ir vajadzīgs," viņš piebilda.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa šogad jau atzina Krieviju, Rumāniju, Bulgāriju un Ukrainu par vainīgām līdzīgos pārkāpumos.

ECT izskata sūdzības par Eiropas Cilvēktiesību konvencijas un tās protokolu pārkāpumiem. Eiropas Cilvēktiesību konvenciju ir ratificējušas 46 valstis.