foto: Ekrānuzņēmums
No ministra padomnieka līdz nodevējam. Kas zināms par Ukrainas Drošības dienesta likvidēto Iļju Kivu, kurš savā nāves dienā aicināja Zelenski pakārties?
Krievijas iebrukuma dienā Iļja Kiva Krievijas televīzijā sacīja, ka Ukraina ir "Rietumu paverdzināta un nospiesta uz ceļiem, nacisma pārņemta un tai nav nākotnes", kā arī, ka ukraiņu tautai "vajadzīga atbrīvošana".
Pasaulē
2023. gada 7. decembris, 10:24

No ministra padomnieka līdz nodevējam. Kas zināms par Ukrainas Drošības dienesta likvidēto Iļju Kivu, kurš savā nāves dienā aicināja Zelenski pakārties?

Jauns.lv

Trešdien, 6. decembrī Krievijā tika atrasts noslepkavots bijušais Ukrainas tautas deputāts Iļja Kiva, kurš bija notiesāts par valsts nodevību. Pēc avotu teiktā, viņu likvidējis Ukrainas Drošības dienests.

Iļjas Kivas likvidācija

Trešdienas vakarā Krievijas propagandas mediji ziņoja, ka Piemaskavā atrasts bijušā ukraiņu deputāta Iļjas Kivas līķis. Vēlāk ukraiņu medija "RBC-Ukraine" avoti apstiprināja nodevēja bojāeju, kā arī paziņoja, ka tā bijusi Ukrainas Drošības dienesta specoperācija.

"Nodevēja, kolaboranta un propagandista Kivas likvidācija ir Ukrainas Drošības dienesta specoperācija," norādīja izdevuma avoti.

Kivas bojāeju apstiprināja arī Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenajā izlūkošanas pārvaldē.

"Jā, varam apstiprināt, ka ar Kivu ir cauri. Šāds liktenis piemeklēs arī citus Ukrainas nodevējus un Putina režīma pakalpiņus," paziņoja Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrejs Jusovs.

Kivas likvidācija jau izraisīja acīmredzamu satraukumu Krievijas propagandistu saimē, kuri bija bija paspējuši nomierināties pēc "kara korespondenta" Vladlēna Tatarska un "krievu pasaules" idejiskā tēva Aleksandra Dugina meitas Darjas uzspridzināšanas, līdz nesen Krima notika uzbrukums bijušajam Ukrainas parlamenta deputātam Oļegam Carjovam, kurš 2014. gadā pārbēga Krievijas organizēto Donbasa separātistu pusē un kļuva par okupantu sapņotās "Novorossijas" parlamenta priekšsēdētāju.

Kivas ķermenī atrastas divas ložu brūces

Uz likvidētā bijušā deputāta Iļjas Kivas līķa atrastas divas šautas brūces, vēsta Krievijas Federācijas Maskavas apgabala izmeklēšanas komitejas "Telegram" kanāls.

"Uz mirušā ķermeņa tika atrastas divas šautas brūces," teikts ziņojumā.

Kā informē Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteja, izmeklētāji jau apskatījuši notikuma vietu, savācot divas pistoļu čaulītes, patronu un citus priekšmetus.

"Tika pārbaudīta arī cietušā automašīna un viesnīcas numurs, kurā viņš pēdējos mēnešus dzīvoja," paziņoja departaments.

Šobrīd ir nozīmētas vairākas pārbaudes. Krimināllieta par Kivas slepkavību jau ir nodota tālākai izmeklēšanai.

Kas ir Iļja Kiva?

Pirmo reizi plašākai publikai par Poltavā dzimušo Iļju Kivu kļuva zināms 2014. gadā, kad toreizējais iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs viņu iecēla par Iekšlietu ministrijas pārvaldes priekšnieka vietnieku Doneckas apgabalā. Tāpat Kiva paspēja pastrādāt Hersonas apgabala iekšlietu ministrijas pārvaldē, kur nodarbojās ar konflikta noregulēšanu ar okupētās Krimas ekonomiskās blokādes dalībniekiem.

Tāpat Kiva vairākus mēnešus vadīja Narkotiku apkarošanas departamentu, taču pēc skandāla tika pārcelts. Bet no 2016. gada oktobra līdz 2017. gada jūnijam viņš ieņēma Avakova padomnieka amatu.

Pēc dienesta pretterorisma operāciju zonā (ATO) zonā Kiva izveidoja "Visukrainas ATO veterānu savienību", kā arī paspēja vadīt "labējā sektora" Poltavas centru un kļuva par Ukrainas Sociālistiskās partijas vadītāju.

2019. gada pavasarī Kiva kandidēja par prezidentu, vēlēšanās iegūstot 0,03% balsu. Bet jau 2019. gada augustā viņš tika Augstākajā radā no prokrieviskās partijas "Opozīcijas platforma - Par dzīvi" (OPZŽ) saraksta un kļuva par tiesībsargājošās parlamentārās komitejas locekli. Atrodoties (OPZŽ), Kiva kļuva par cita tautas deputāta un nodevēja Viktora Medvedčuka tuvu līdzgaitnieku.

Kiva un valsts nodevība

Neilgi pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Kiva aizbrauca uz Spāniju, bet pēc tam pārcēlās uz Krievijas Federāciju. Tur viņš gāja uz Krievijas propagandas kanāliem un piedalījās sarunu šovos, izplatot pret Ukrainu vērstas tēzes un naratīvus.

Krievijas iebrukuma dienā Kiva Krievijas televīzijā sacīja, ka Ukraina ir "Rietumu paverdzināta un nospiesta uz ceļiem, nacisma pārņemta un tai nav nākotnes", kā arī, ka ukraiņu tautai "vajadzīga atbrīvošana".

2022. gada martā Kivu izslēdza no "Opozīcijas platforma - Par dzīvi" parlamenta frakcijas sastāva un viņam atņēma deputāta mandātu. Bet jau tā paša gada aprīlī pret Kivu tika ierosināta krimināllieta par valsts nodevību. 2023. gada novembrī tiesa aizmuguriski atzina Kivu par vainīgu, nosakot viņam brīvības atņemšanas sodu uz 14 gadiem ar mantas konfiskāciju.

Skandāli ar Kivas dalību

2016. gada aprīlī Kiva ar savu pistoli nobiedēja vilciena Ļvoiva-Kijiva pasažierus, kuru nēsāja bez maksts un bija aizlicis aiz jostas. Pasažieri pat rakstījuši iesniegumu policijai. Vēlāk soctīklos publicēja Kivas foto, kurš staigāja pa Kijivu ar ieroci bez maksts.

2019. gada novembrī Kiva draudēja garāmgājējam "nogriezt galvu" pēc jautājuma par viņa apsardzi. Savukārt pats Kiva pēc tam paziņoja, ka ap viņu "skraidījusi provokatoru grupa".

2022. gada janvārī Kiva Kijivas restorānā "Mosso" sakāvās ar kara veterānu Mihailu Maimanu. Soctīklos publicēja video, kurā Kiva piegāja pie vīrieša un pēc īsas vārdu apmaiņas iesita viņam ar galvu, taču saņēma atbildi.

2021. gadā Kiva Nodarbinātības valsts dienesta kadru sagatavošanas institūtā iekūlās disertācijas aizstāvēšanas skandālā. Kiva aizstāvēja disertāciju zinātņu kandidāta grāda iegūšanai, taču žurnālistiem radās aizdomas, ka viņš ir mānījies. Galu galā zinātnisko grādu viņš tā arī neieguva.

Kopumā savas dzīves laikā Kiva kļuva par daudzu skandālu dalībnieku. To vidū ir gan amorāla uzvedība parlamentā, gan Krievijas diktatora Vladimira Putina apsveikums dzimšanas dienā, gan sarakste ar odiozo Krievijas "kara vanagu" Vladimiru Žirinovski, gan ukrainofobiski paziņojumi, gan fiktīva darbība Poltavas apgabalā naudas atmazgāšanai.

Pēc pārbēgšanas okupantu pusē Kivam pilnīgi "aizbrauca jumts", un propagandas šovos viņš bezmaz vai vārtījās ar putām uz lūpām, visādā veidā lamājot savu dzimteni, tās vadību un aicinot iznīcināt savu valsti.

Savukārt pēdējā publikācijā sociālajā vietnē "Telegram" dažas stundas pirms savas nāves viņš aicināja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski izdarīt pašnāvību.

Kiva nav pirmais

Kiva nav pirmais nodevējs un propagandists, kurš pilna mēroga kara laikā gājis bojā "dīvainos apstākļos". Īsi pirms Hersonas atbrīvošanas okupētajā Hersonas apgabala kreisajā krastā gāja bojā kolaborants un apgabala "gauleiters" Kirils Stremousovs. Pēc Krievijas versijas, viņš iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā, taču fotogrāfijās uz viņa automašīnas bija manāmas ložu pēdas.

Bet šā gada aprīlī Sanktpēterburgā uzspridzināja citu nodevēju - Makijivkā dzimušo Vladlenu Tatarski, kurš 2014. gadā pievienojās prokrieviskajiem kaujiniekiem. Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma Tatarskis kļuva par tā saukto "kara korespondentu", taču gāja bojā sprādzienā kādā kafejnīcā Sanktpēterburgas centrā, kur rīkoja radošu tikšanos ar lasītājiem.

Trešdien Ukrainas Drošības dienests Luhanskā likvidēja vietājās "tautas republikas" Tautas padomes deputātu Oļegu Popovu, kurš bija iesaistīts ukraiņu slepkavībā.