foto: REUTERS/SCANPIX
Otrajā apmaiņā "Hamas" sola atbrīvot 14 ķīlniekus
Helikopters ar ķīlniekiem, kas atbrīvoti saistībā ar vienošanos starp Izraēlu un palestīniešu islāmistu grupējumu "Hamās", ierodas Schneider Bērnu medicīnas centrā Izraēlā 2023. gada 24. novembrī.
Pasaulē
2023. gada 25. novembris, 15:19

Otrajā apmaiņā "Hamas" sola atbrīvot 14 ķīlniekus

Jauns.lv

Trauslajam pamieram turpinoties otro dienu, Gazas joslā valdošais palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" sestdien gatavojas atbrīvot 14 ķīlniekus, kamēr Izraēla pretī atbrīvos 42 palestīniešu cietumniekus, paziņoja Ēģiptes amatpersonas.

Pēc septiņas nedēļas ilguša kara puses vienojās par četru dienu pamieru, kura laikā notiks ķīlnieku apmaiņas un piegādāta humānā palīdzība Gazas joslā. Pirmā apmaiņa notika piektdien.

Sestdien "Hamas" vidutājiem no Ēģiptes un Kataras iesniedza sarakstu ar 14 ķīlniekiem, kurus atbrīvos. Saraksts iesniegts Izraēlas pusei, piebilda Ēģiptes amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma.

Pamiera vienošanās paredz, ka "Hamas" atbrīvos vienu ķīlnieku par katriem trim Izraēlas atbrīvotiem cietumniekiem. Izraēlas puse paziņoja par 42 cietumnieku atbrīvošanu apmaiņā. Plānots, ka četru dienu laikā "Hamās" atbrīvos vismaz 50 ķīlniekus un Izraēla - 150 palestīniešu cietumniekus, no kuriem visi būs sievietes un nepilngadīgie. Izraēla ir solījusi par katriem desmit papildu atbrīvotajiem ķīlniekiem pamieru pagarināt par vienu dienu.

Palestīniešu grupējums "Hamas" piektdien Gazas joslā Starptautiskajai Sarkanā Krusta komitejai (SSKK) nodeva pirmo 24 ķīlnieku grupu - 13 izraēliešus, 10 Taizemes pilsoņus un vienu filipīnieti. Apmaiņā pret šiem ķīlniekiem Izraēla atbrīvoja 39 palestīniešu cietumniekus - 24 sievietes un 15 zēnus un jauniešus.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) paziņoja, ka pamiers ļāvis tai palielināt pārtikas, ūdens un medikamentu piegādes Gazas joslā līdz lielākajam apmēra kopš 21.oktobra, kad tika atsāktas humānās palīdzības piegādes.

Pirmo reizi vairāk nekā mēneša laikā humānās palīdzības kravas nonākušas arī Gazas joslas ziemeļos, kur koncentrēta Izraēlas ofensīva.

Jau vēstīts, ka 7. oktobrī "Hamas" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1200 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu.

Izraēla uz "Hamas" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju. Izraēla ir solījusi pēc pamiera beigām atsākt intensīvu ofensīvu Gazas joslā.