Par spīti iespējamai Lietuvas pilsonības zaudēšanai, baletdejotāja Ilze Liepa uzticīgi atbalstīs Putinu
Ilze Liepa pauž atbalstu Putinam (ekrānuzņēmums no video)
Pasaulē
2023. gada 16. novembris, 20:03

Par spīti iespējamai Lietuvas pilsonības zaudēšanai, baletdejotāja Ilze Liepa uzticīgi atbalstīs Putinu

Jauns.lv

Leģendārā latviešu baletdejotāja Māra Liepas (1936-1989) meita — Krievijā dzīvojošā baletdejotāja Ilze Liepa — turpinās atbalstīt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un tā saukto "speciālo militāro operāciju" Ukrainā, pat ja tas viņai maksās Lietuvas pilsonību.

Andris un Ilze Liepa Latvijas pareizticīgajai baznīcai dāvina mocekles, kņazes Elizabetes svētbildi

gallery icon

Jau ziņots, ka Ilzei Liepai par Putinu un iebrukumu Ukrainā atbalstošiem izteikumiem varētu tikt atņemta Lietuvas pilsonība, kas viņai piešķirta par īpašiem nopelniem. Ja tiks konstatēts, ka Liepas rīcība rada draudus Lietuvas valsts drošībai, Migrācijas departaments sagatavos ierosinājumu Iekšlietu ministrijai lūgt prezidentam atņemt Liepai pilsonību.

Šāda perspektīva Ilzi Liepu neatturēs. "Pašlaik ir tāds laiks, kad es nevaru nerunāt par to, ka mīlu savu valsti, ka atbalstu savu prezidentu. Un ja šos vārdus Lietuvā uzskata par pierādījumu tam, ka man vajag atņemt pilsonību, nu ko es varu izdarīt? Es taču nevaru mainīties. Es uzskatu, ka pašlaik ir laiks, kad nedrīkst klusēt. Un es savu pozīciju paužu," viņa paziņoja preses centrā "Rossija segodņa".

"Nevaru teikt, ka man tas būtu vienaldzīgi. Tā būtu nepatiesība. Taču vēlos atgādināt, ka mans tēvs — latvietis. Bet Lietuvas pilsonību es saņēmu par nopelniem šīs valsts labā."

Saskaņā ar Pilsonības likumu persona zaudē Lietuvas pilsonību, kas iegūta izņēmuma kārtā, ja tā ar savu rīcību apdraud Lietuvas drošības intereses, publiski pauž atbalstu valstij, kas apdraud Lietuvas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts, to sabiedroto drošības intereses.

Saskaņā ar šo likuma normu Lietuvas prezidents Gitans Nausēda nesen atņēma par īpašiem nopelniem piešķirto Lietuvas pilsonību Krievijas daiļslidotājai Margaritai Drobjazko, jo viņa piedalījās Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sievas daiļslidotājas Tatjanas Navkas projektā.

Māris Liepa piedzima Rīgā, taču padomju laikā savu karjeru veidoja galvenokārt Maskavā, kur nomira 52 gadu vecumā 1989.gada 26. martā un apbedīts. Ilze Liepa, kas dzimusi Māra Liepas laulībā ar krievu aktrisi Margaritu Žigunovu, ir Krievijas pilsone. 2000.gadā  viņai izņēmuma kārtā tika piešķirta Lietuvas pilsonība par to, ka viņa vairāk nekā desmit gadus dejojusi kopā ar lietuviešu baletdejotāju Petru Skirmantu.

Pērnā gada rudenī intervijā Krievijas propagandistiskajam "YouTube" kanālam "Empatija Manuči " ("Эмпатия Манучи") Liepa nosodīja Baltijas valstu rīcību un atbalstīja Putina sākto karu Ukrainā. Viņa sacīja, ka viņai neesot šaubu par Putina teikto.

"Man nav nekādu šaubu par to, ko saka mūsu prezidents. Lai gan tieši no otras puses teic, ka mēs esam apstulbināti un ka Kremlis mums ir aizmiglojis smadzenes. Bet tā ir katra cilvēka lieta un katra cilvēka izvēle. Man šķiet, ka tikai tagad mēs visi beidzot lieliski un precīzi saprotam, ka tā ir (..) mūsu dziļāko vērtību konfrontācija. Diemžēl Ukraina ir kļuvusi par maiņas monētu (..), bet mums nav citas izejas," teica Liepa, paskaidrojot, kāpēc viņa atbalsta "speciālo militāro operāciju", kā Krievijas propaganda dēvē iebrukumu Ukrainā.

"Man ir ļoti kauns par tām [Baltijas valstīm] un ļoti skumji. (..) Mēs ļoti labi saprotam, ka diemžēl tauta kļūst par ķīlnieku nelielai cilvēku grupai. Mums ir bezgala paveicies, ka mums ir tāds līderis kā Vladimirs Vladimirovičs Putins, kurš kalpo savai tēvzemei, ir uzticīgs savam pienākumam," jautāta par padomju pieminekļu nojaukšanu un krievu kultūras ierobežošanu Baltijas valstīs, sacīja Liepa.

58 gadus vecā baletdejotāja 24. februārī klausījusies Putina kara runu tiešraidē, un šodien viņa priecājas, ka, pateicoties Krievijas armijas uzvarām, joprojām esot iespējams dzīvot, strādāt un veidot radošus plānus. Tāpat viņa norāda, ka daudzi viņas draugi ir iesaistīti militārajā operācijā, kuru viņa atbalsta, jo nešaubās, ka Putins runā patiesību.

Lai gan dejotāja zina, ka krieviem tiek stāstīts, ka "Kremlis ir aptumšojis smadzenes", tomēr viņa to sauc par katra paša izvēli. "Mēs visi lieliski saprotam. Tagad notiek mūsu dziļāko jēgu un vērtību konfrontācija. Diemžēl Ukraina ir kļuvusi par tirgošanās karti. Man ir žēl, jo man tur ir daudz draugu, es mīlu šo zemi, esmu uzstājusies tur. Man Donecka, Dnepropetrovska, Kijiva, Ļviva ir pilsētas, ar kurām ir saistīta daļa manas mākslinieciskās dzīves, tāpēc tas ir ļoti skumji, bet mums nav citas izvēles," viņa sacīja.

Liepa priecājas, ka daudzi mākslinieki ir aizbraukuši no Krievijas, jo, viņasprāt, tā valstī paliek tikai cilvēki ar īpašu garu: "Tagad mēs vismaz zinām, kas ir kas. Bet viss ir godīgi. Tagad mēs vismaz saprotam. Tā ir attīrīšanās," uzskata māksliniece.

Arī Ilze varējusi pamest Krieviju, viņai pat esot Lietuvas pase, taču palikusi, jo "Eiropa vairs nav tāda pati", un viņa sevi dēvē par patrioti. "Es esmu krieviete un pareizticīgā. Es būšu kopā ar savu valsti neatkarīgi no tā, ko tā piedzīvo," noslēgumā sacīja māksliniece.

Māra Liepas pieminekļa atklāšana

gallery icon