Krievu okupanti vispirms nolaupa Mariupoles pusaudzi, pēc tam iešķiebj pavēsti karot pret dzimteni
Bohdans Jermohins (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2023. gada 9. novembris, 12:33

Krievu okupanti vispirms nolaupa Mariupoles pusaudzi, pēc tam iešķiebj pavēsti karot pret dzimteni

Jauns.lv

No Krievijas okupētās un izpostītās Ukrainas pilsētas Mariupoles izvestajam pusaudzim pasniegta pavēste ierasties kara komisariātā, lai okupantu armijas rindās karotu pret savu dzimteni.

Šis ir pirmais gadījums, kad iesaukšanas pavēste nodota no Ukrainas nolaupītajai nepilngadīgai personai, vēsta izdevums “Novaja gazeta Jevropa”.

Pavēste nodota uz Krieviju aizvestajam pašlaik 17 gadus vecajam Bohdanam Jermohinam, Ukrainas izdevumam “Grati” paziņoja viņa advokāte Jekaterina Bobrovskaja. Ukraiņu jaunietim kara komisariātā jāierodas decembrī, kad viņam paliks 18 gadi.

“Man vairs nav šaubu par Krievijas plāniem. Kad Bohdanam pēc trim nedēļām paliks 18, viņš būs jau pilngadīgs, un, visticamāk, viņu nosūtīs dienēt Krievijas armijā,” sacīja advokāte.

Piemaskavas iedzīvotāja Irina Rudņickaja, kas Krievijā noformēta par jaunieša aizbildni, sarunā ar BBC apstiprināja pavēstes saņemšanu, taču apgalvoja, ka runa nav par iesaukšanu armijā, bet “datu pārbaudi”. “Viņš ir students un viņa dienēšana ir atlikta. Un, ja kas, karadienestā iesaucamie nepiedalās “speciālajā militārajā operācijā”,” viņa apgalvoja.

Pēc Krievijas invāzijas Ukrainā 2022. gada 24. februārī Mariupole bija viena no visintensīvāk postītajām Ukrainas pilsētām. Pēc vairāku mēnešu aplenkuma un nepārtrauktas bombardēšanas to ieņēma pērnā gada maijā. Tad Krievijas armija aizveda Bohdanu un vairākus desmitus citu bērnu uz Krieviju, viņu nogādājot audžuģimenē un noformējot Krievijas pilsonību.

Šā gada aprīlī Krievijas pilnvarotā bērnu tiesību jautājumos Marija Ļvova-Belova, kuras aresta (tāpat kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina) orderi ir izdevusi Starptautiskā krimināltiesa (SKT), apsūdzot nelikumīgā bērnu nolaupīšanā no Ukrainas, paziņoja, ka jaunietis mēģināja atgriezties Ukrainā caur Baltkrieviju, bet viņu aizturēja specdienesti. Jūlijā pati Belova-Ļvova atzina, ka no Ukrainas deportēti vairāk nekā 700 tūkstoši ukraiņu bērnu.

Savukārt jaunieša advokāte izteicās, ka viņš vairākkārt mēģināja patstāvīgi atgriezties dzimtenē no okupantu gūsta.

Advokāte apgalvoja, ka jaunietis viņai sūdzējies, ka viņu draud nosūtīt uz psihiatrisko slimnīcu, šādi sodot par vēlēšanos atgriezties Ukrainā, un ar varu lika parakstīt nodiktētu iesniegumu par vēlēšanos palikt Krievijā līdz pilngadības sasniegšanai.

Bohdans Jerohins ir bārenis, viņa oficiālā aizbildne ir Ukrainā dzīvojošā māsa Valērija. Ģimenes advokāte vērsās gan pie SKT apsūdzētās Ļvovas-Belovas, gan pie Krievijas pilnvarotās cilvēktiesību jautājumos Tatjanas Moskaļkovas ar lūgumu nosūtīt viņu uz Ukrainu. Oktobrī Moskaļkova tikās ar Jerohinu, kurš izteica vēlēšanos atgriezties dzimtenē, taču Krievijas varas iestādes negrasās viņu atbrīvot, bet tagad, acīmredzot, liks arī ieroci rokās kalpot okupantiem un nogalināt savējos.

Tiesa, Ļvova-Belova apgalvo, ka Jerohinam ļaus atgriezties Ukrainā, un nākamnedēļ viņam pakaļ atbraukšot māsa Valērija. Viņa apgalvoja, ka neviens Krievijā viņu ar varu neturot, bet saistībā ar puiša mēģinājumiem atgriezties dzimtenē atbildēja, ka Krievijas varas iestādes nevarēja pieļaut, lai "nepilngadīgais šķērsotu robežu ar nesaprotamiem cilvēkiem".

Skaudri skati: aplenktā Ukrainas pilsēta Mariupole 2022. gada martā

gallery icon

Kapu kopiņas daudzdzīvokļu māju pagalmos Mariupolē 2022. gada aprīļa vidū

gallery icon

Pēdējie Mariupoles aizstāvji

Otrdien, 10. maijā, Ukrainas Nacionālās gvardes atsevišķā īpašo uzdevumu vienība "Azov", kas aizstāv Mariupoles tērauda rūpnīcas teritoriju “Azovstaļ”, publicēja savu ...

gallery icon