Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Paaudze, kas nedrīkstēs smēķēt!" Kā Lielbritānijas jaunais likums plāno panākt smēķētāju ēras beigas?
foto: EPA/Scanpix
Jauniete ar cigareti rokās Londonā.
Pasaulē

"Paaudze, kas nedrīkstēs smēķēt!" Kā Lielbritānijas jaunais likums plāno panākt smēķētāju ēras beigas?

Jauns.lv

Karalis Čārlzs ir apstiprinājis valdības plānu par smēķēšanas aizliegumu Apvienotajā Karalistē. Jaunais plāns paredz katru gadu palielināt atļauto smēķēšanas vecumu par vienu gadu. Tas nozīme, ka 14 gadus vecs jaunietis var pat nesapņot par iespēju kādreiz dzīvē iegādāties cigaretes.

"Paaudze, kas nedrīkstēs smēķēt!" Kā Lielbritānija...

Karalis Čārlzs, pirmo reizi atklājot parlamentu kā monarhs, sacīja, ka šis tiesību akts radīs "paaudzi, kas būs brīva no dūmiem".

Premjerministrs par šiem plāniem jau iepriekš paziņoja 2023. gada Konservatīvās partijas konferencē Mančestrā, detalizēti izklāstot, ka valdība ieviesīs plānu, kas paredz pakāpeniski pārtraukt cigarešu pārdošanu nākamajai paaudzei, tādējādi sperot nozīmīgu soli uz priekšu Apvienotās Karalistes vispārējās veselības jomā.

Premjerministrs arī apsolīja ierobežot vienreizlietojamo cigarešu pārdošanu bērniem, sakot, ka ir jādara vairāk, lai ierobežotu to pieejamību personām, kas jaunākas par 18 gadiem.

Sunaks savā runā teica: "Četri no pieciem smēķētājiem ir sākuši smēķēt līdz 20 gadu vecumam, vēlāk lielākā daļa cenšas atmest smēķēšanu, bet daudziem tas neizdodas, jo viņi ir atkarīgi un viņi vēlas, kaut nekad nebūtu sākuši smēķēt.

"Ja mēs varētu pārtraukt šo ciklu - ja mēs varētu apturēt tā sākumu - tad mēs būtu ceļā uz to, lai izbeigtu lielāko novēršamo nāves un slimību cēloni mūsu valstī. Es ierosinu turpmāk katru gadu par vienu gadu paaugstināt smēķēšanas vecumu. Tas nozīmē, ka šodien 14 gadus veciem bērniem nekad netiks legāli pārdota cigarete un ka viņi un viņu paaudze varēs augt bez smēķēšanas."

Cigarešu un citu tabakas izstrādājumu iegādei Apvienotajā Karalistē ir noteikts 18 gadu vecums.

2007. gada jūlijā tika aizliegts smēķēt arī visos krogos, restorānos, naktsklubos un lielākajā daļā darba vietu un darba transportlīdzekļu visā Apvienotajā Karalistē.

Pašlaik, lai iegādātos un lietotu vienreizlietojamo cigareti Apvienotajā Karalistē, jums jābūt vismaz 18 gadus vecam. Pašlaik visā valstī nav spēkā nekādi juridiski ierobežojumi vai likumi attiecībā uz elektronisko cigarešu lietošanu sabiedriskās vietās, un to lietošana iekštelpās parasti ir atļauta, ja vien kādā iestādē nav noteikts īpašs aizliegums.

Paredzams, ka plāns, kas faktiski aizliegs smēķēšanu, būs līdzīgs Jaunzēlandē pagājušā gada decembrī ieviestajiem pasākumiem, kad tika aizliegts pārdot tabaku visiem, kas dzimuši 2009. gada 1. janvārī vai vēlāk.

Reformas paredz pakāpeniski paaugstināt smēķēšanas vecumu, padarot nelegālu iespēju nākamajām paaudzēm iegādāties cigaretes.

Lai gan precīzi plāni nav skaidri, paredzams, ka arī Apvienotajā Karalistē tiks aizliegts pārdot cigaretes un tabaku visiem, kas dzimuši pēc noteikta datuma, katru gadu palielinot likumīgo smēķēšanas vecumu.

Ja Apvienotā Karaliste šos noteikumus īstenos līdz 2027. gadam, ikviens, kurš šobrīd ir jaunāks par 14 gadiem, nekad nevarēs iegādāties cigareti.