foto: ekrānuzņēmums no video
Sprādzienā savās mājās mirst Zalužnija palīgs - militārists neuzmanīgi apgājies ar granātu, ievainojis arī dēlu
Ukrainas bruņoto spēku komandiera ģenerāļa Valērija Zalužnija palīgs - majors Genādijs Častjakovs (attēlā). Ukrainas Iekšlietu ministrija informē, ka notikušais bijis negadījums.
Pasaulē
2023. gada 7. novembris, 09:32

Sprādzienā savās mājās mirst Zalužnija palīgs - militārists neuzmanīgi apgājies ar granātu, ievainojis arī dēlu

Jauns.lv

Kijevas apgabalā 6. novembrī granātas sprādzienā gājis bojā Ukrainas bruņoto spēku komandiera ģenerāļa Valērija Zalužnija palīgs Genādijs Častjakovs.

Par notikušo sākotnēji vēstīja Ukrainas medijs “Ukrainskaja pravda”, atsaucoties uz saviem avotiem tiesībsargājošajās iestādēs.

Sākotnējā versija bija stāsts par kādu Častjakova atvērtu dāvanu, kura esot eksplodējusi, nogalinot viņu un ievainojot viņa 13 gadus veco dēlu.

Klāt esot bijuši arī citi ģimenes locekļi, kas nav būtiski cietuši.

Informāciju par Častjakova nāvi apstiprināja arī pats Zalužnijs, vēsta "Meduza", taču, kā redzams, pieturoties pie sākotnējās notikumu versijas.

"Neizsakāmas sāpes un smags zaudējums Ukrainas bruņotajiem spēkiem, arī man personīgi. Šodien traģiskos apstākļos savā dzimšanas dienā ģimenes lokā gāja bojā mans palīgs un tuvs draugs, majors Genādijs Častjakovs. Vienā no dāvanām nostrādāja nezināms spridzeklis. Genādijam palika sieva un četri bērni. Mani dziļie līdzjūtības apliecinājumi ģimenei," paziņoja ģenerālis.

Pēcāk pavisam citādas notikušā detaļas atklāja Ukrainas iekšlietu ministrs Igors Kļimenko.

Sprādziens patiesībā izraisīts, neuzmanīgi apejoties ar vienu no kaujas granātām, ko Častjakovs kā saņemtu dāvanu atnesis mājās.

Pēc ministrijas rīcībā esošajiem datiem, Častjakovs, kuram 6. novembrī bija dzimšanas diena, atgriezās mājās ar dāvanām no kolēģiem, kuras sāka rādīt radiniekiem.

“Paņēma dāvanu kasti ar granātām iekšā un sāka demonstrēt vienu no tām savam dēlam. Tās bija jaunā parauga Rietumvalstu granātas. Vispirms savās rokās granātu paņēma dēls un sāka grozīt tās drošības gredzenu. Pēc tam karavīrs paņēma granātu no bērnam un izrāva tās gredzenu, izprovocējot traģisko sprādzienu,” stāstīja Kļimenko.

Viņš piebilda, ka policijas darbinieki atraduši arī Častjakova kolēģi, kurš dāvinājis konkrēto granātu.

Viņa kabinetā veikta kratīšana un atsavinātas divas līdzīgas granātas.