foto: ZUMAPRESS.com
Venecuēlas opozīcijas priekšvēlēšanās uzvar liberāle Mačado
Pasaulē
2023. gada 23. oktobris, 10:42

Venecuēlas opozīcijas priekšvēlēšanās uzvar liberāle Mačado

Jauns.lv/LETA

Svētdien notikušajās Venecuēlas opozīcijas priekšvēlēšanās pirms 2024. gadā paredzētajām prezidenta vēlēšanām uzvarējusi liberāļu kandidāte Marija Korina Mačado.

Taču kreisi autoritārā prezidenta Nikolasa Maduro režīms ir viņu diskvalificējies no dalības vēlēšanās, pamatojoties uz šķietamajiem pārkāpumiem, ko viņa pieļāvusi laikā no 2011. līdz 2014. gadam, būdama parlamenta deputāte.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc gandrīz 92% biļetenu saskaitīšanas, Mačado, kas pārstāv visradikālāko opozīcijas spārnu, priekšvēlēšanās ieguvusi 26% balsu.

Viņas tuvākais sāncensis Karloss Prosperi, kurš pārstāv kreisi centrisko partiju "Demokrātiskā rīcība", ieguvis tikai 5% balsu, kamēr neviens cits no kandidātiem nav ieguvis pat procentu balsu.

56 gadus vecajai Mačado jūnijā tika liegts uz 15 gadiem ieņemt jebkādu sabiedrisku amatu.

ASV, kas pagājušajā nedēļa mīkstināja pret Venecuēlu noteiktās sankcijas, reaģējot uz dialoga atsākšanu starp Maduro režīmu un opozīciju, pieprasa, lai viņai noteiktais politiskās darbības aizliegums tiktu atcelts.

Režīms Mačado apsūdz korupcijā un pret Karakasu vērsto sankciju atbalstīšanā.

Mačado asi kritizē tā dēvētā čavisma galēji kreiso ideoloģiju, kuru ieviesa nelaiķis prezidents Ugo Čavess un kuru uztur arī viņa pēctecis Maduro.

Viņa iestājas par ekonomikas liberalizāciju un valstij piederošo uzņēmumu privatizāciju.