foto: REUTERS/SCANPIX
Sausuma dēļ ūdens līmenis Amazones ostā Brazīlijā sasniedz zemāko līmeni 121 gada laikā
Laivas ir redzamas iesprostotas pie Dāvida piestātnes, jo ūdens līmenis vienā no galvenajām upju ostām Brazīlijas Amazones tropiskajos mežos pirmdien sasniedza zemāko līmeni vismaz 121 gada laikā, Rio Negro upē Manausā, Brazīlijā.
Pasaulē
2023. gada 17. oktobris, 10:00

Sausuma dēļ ūdens līmenis Amazones ostā Brazīlijā sasniedz zemāko līmeni 121 gada laikā

Jauns.lv

Manavasas ostā reģistrēts zemākais ūdens līmenis kopš 1902. gada, tāpēc laivas iestrēgušas un nespēj nogādāt pārtiku un ūdeni attālos ciematos.

Ūdens līmenis vienā no galvenajām upju ostām Brazīlijas Amazones lietus mežos ir sasniedzis zemāko līmeni vismaz 121 gada laikā, jo vēsturiskais sausums apdraud simtiem tūkstošu cilvēku dzīvi un bojā džungļu ekosistēmu.

Strauji izžūstošās varenās Amazones upes pietekās ir iestrēgušas laivas, pārtraucot pārtikas un ūdens piegādi attāliem džungļu ciematiem, bet augsta ūdens temperatūra, domājams, ir izraisījusi vairāk nekā 100 apdraudēto upes delfīnu bojāeju.

Manausas ostā, kas ir reģiona apdzīvotākā pilsēta un atrodas vietā, kur Negro upe satek ar Amazones upi, pirmdien tika reģistrēts 13,59 metru ūdens līmenis, teikts tās tīmekļa vietnē. Tas ir zemākais līmenis kopš 1902. gada, kad tika sākta ūdens reģistrēšana, un tas pārsniedz iepriekšējo visu laiku zemāko līmeni, kas tika reģistrēts 2010. gadā.

Amazones lietus mežu ciema iedzīvotājs Pedro Mendonsa, kurš mēnešiem ilgi bija palicis bez lietus, jutās atvieglots, kad pagājušās nedēļas beigās Brazīlijas NVO piegādāja krājumus viņa kopienai upes krastā netālu no Manausas.

"Mūsu kopienā jau trīs mēnešus nav lijis lietus," sacīja Mendonsa, kurš dzīvo Santa Helēna do Inglês, uz rietumiem no Amazonas štata galvaspilsētas Manausas. "Ir daudz karstāks nekā iepriekšējos sausuma periodos."

Saskaņā ar Brazīlijas valdības katastrofu trauksmes centra Cemaden datiem dažos Amazones apgabalos no jūlija līdz septembrim nokrišņu līmenis ir bijis zemākais kopš 1980. gada.

Brazīlijas Zinātnes ministrija sausumu skaidro ar klimata parādības El Ninjo parādīšanos šogad, kas nosaka ekstrēmus laikapstākļus visā pasaulē. Šā mēneša sākumā ministrijas paziņojumā teikts, ka sausums turpināsies vismaz līdz decembrim, kad tiek prognozēts El Ninjo ietekmes maksimums.

Saskaņā ar Amazonas štata, kurā atrodas Manausa, civilās aizsardzības aģentūras datiem, pirmdien sausums skāris 481 000 cilvēku.