Pasaulē
2023. gada 17. oktobris, 09:06

Beļģijas galvaspilsētā joprojām medī islāmistu, kurš nošāva divus zviedru futbola līdzjutējus

Jauns.lv/LETA

Beļģijas drošības struktūras otrdien turpina dzīt pēdas vīrietim, kas Briselē pirmdienas vakarā nošāva divus Zviedrijas pilsoņus un vēl vienu cilvēku ievainoja, preses konferencē otrdienas rītā pavēstīja Beļģijas premjerministrs Aleksanders de Kro, uzsverot, ka pirmdienas uzbrukums bija terorakts.

"Vakar trīs cilvēki devās uz pasākumu, kam vajadzēja būt brīnišķīgiem futbola svētkiem. Divi no viņiem zaudēja dzīvību brutālā teroraktā," sacīja premjers. Aizdomās turamais, domājams, ir Tunisijas izcelsmes vīrietis, kas Beļģijā uzturējies nelegāli, norādīja de Kro. "Uzbrucēji konkrēti vērsās pret zviedru līdzjutējiem", kas bija Briselē, lai apmeklētu Beļģijas un Zviedrijas komandu futbola maču, sacīja premjers.

Medijos parādījušās ziņas, ka šāvējs ir 45 gadus vecais tunisietis Abdesalems Džilni Meftahs Lasueds, kurš savulaik esot pieprasījis patvērumu Beļģijā.

Beļģijas Draudu analīzes koordinācijas vienība draudu līmeni galvaspilsētā paaugstinājusi līdz ceturtajai atzīmei, un tas nozīmē, ka draudi ir ļoti nopietni un akūti.

Briselē būs palielināta policijas klātbūtne, sacīja premjers.

Pastiprināti drošības pasākumi tiks īstenoti potenciāli lielākiem draudiem pakļautām vietām, īpaši tām, kas ir saistītas ar zviedru kopienu, norādīja de Kro.

Citviet valstī tiks veiktas pastiprinātas pārbaudes.

Briselē pilnīgi visiem jāsaglabā modrība, mudināja premjers.

Pēcpusdienā sanāks Nacionālā drošības padome, viņš piebilda.

Jau ziņots, ka apšaudē Briselē pirmdienas vakarā tika nogalināti divi Zviedrijas pilsoņi, bet šāvējs no notikuma vietas aizbēga. 

Šāvējs bija tērpies oranžā atstarojošā vestē un raidīja vairākus šāvienus ar automātisko šauteni. Sociālās saziņas vietnēs tika izplatīts videoieraksts, kurā par slepkavību atbildību uzņemas kāds arābu valodā runājošs vīrietis.

Uzbrukums notika Briseles ziemeļdaļā piecu kilometru attālumā no Karaļa Boduēna stadiona, kur vairāk nekā 35 000 līdzjutēju skatījās Beļģijas-Zviedrijas futbolmaču. Spēle pēc apšaudes tika pārtraukta.