foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.
Ukrainiete šausmās par biļešu cenām evakuācijas reisam no Izraēlas
Ukrainiete Oksana Sokolovska (no kreisās) žurnālistei pastāstīja, kā viņai izdevies evakuēties no Izraēlas.
Pasaulē
2023. gada 16. oktobris, 16:37

Ukrainiete šausmās par biļešu cenām evakuācijas reisam no Izraēlas

Jauns.lv

Ukrainiete, kura ar bērniem izmantoja pirmo evakuācijas reisu no Izraēlas, atklāj, ka sākumā Ukrainas vēstniecība it kā solījusi cilvēku izvešanu bez maksas, taču "pēc tam situācija mainījās". Tomēr vēstnieks šo informāciju noliedz: par bezmaksas palīdzību visiem pilsoņiem vispār nav bijusi runa.

Sievietes, vārdā Oksana, komentāru publicējis izdevums "Radio Svoboda", bet Ukrainas vēstnieks Izraēlā Jevhens Kornijčuks komentējis medijam "Hromadske TV".

Pēc sievietes teiktā, Ukrainas konsulāta tīmekļa vietnē Izraēlā bijusi ziņa, ka it kā tiks organizēts evakuācijas reiss, kuru varētu izmantot ukraiņi.

Oksana apgalvo: paziņojumā bija teikts, ka reiss būs bez maksas. "Es reģistrējos saitē, ka es vēlos izmantot šo reisu, un pēc divām dienām man atsūtīja saiti, kur paziņoja, ka būs evakuācijas reiss, bet tas maksās 415 eiro par vienu cilvēku," sūdzas sieviete.

Oksana norādīja, ka nolēmusi tomēr iegādāties biļetes, jo "nav lidmašīnu, nav izvēles, nav lielas iespējas nopirkt kaut kur šīs biļetes".

Ukrainas vēstnieks Izraēlā Jevhens Kornijčuks nesaprot, no kurienes sieviete uzzinājusi, ka šis reiss būs bez maksas. Pēc viņa teiktā, par to nav ziņots vēstniecības mājaslapā.

Kornijčuks uzsvēra, ka līdzekļu bezmaksas pilsoņu evakuācijai budžetā nav. "Mēs tiešām visneaizsargātākajām situācijām rodam iespēju tās finansēt. Bet tas ir izņēmums. Runa ir par cilvēkiem, kas mums pierāda, ka viņi Izraēlā ir nonākuši bez eksistences līdzekļiem, viņu biļetes ir atceltas, un viņiem nav līdzekļu, lai iegādātos jaunas," uzsvēra vēstnieks.

Jevhens Kornijčuks norādīja, ka vēstniecība spējusi vienoties ar aviopārvadātājiem par pirmskara biļešu cenām. Viņš norāda, ka izlidot bez evakuācijas reisa palīdzības var, taču cenas uz Eiropu vidēji ir tūkstotis eiro par biļeti.

"Pirmajos divos reisos [biļešu] cena atšķīrās. Pirmajā - pa 415 eiro, bet šodienas (16. oktobrī) 399 eiro. Par cik vienosimies trešajā un ceturtajā, es nezinu, bet centīsimies piedāvāt maksimāli zemu cenu. Un mēs neaiztiekam naudu - cilvēki maksā tieši aviokompānijām," rezumēja vēstnieks.

Jauns.lv vēstīja, ka tie Latvijas valstspiederīgie, kas ir vēlējušies izceļot no Izraēlas, ir vai nu jau aizbraukuši no valsts vai arī izceļos no tās ar šodienas avioreisu, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Pēc viņas paustā, nevar izslēgt, ka, situācijai attīstoties, izceļot no Izraēlas vēlēsies vēl arī citi Izraēlā pastāvīgi dzīvojošie Latvijas valstspiederīgie. Šādu personu Izraēlā esot aptuveni 5000.

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" pēc ĀM aicinājuma šodien veiks speciālu evakuācijas reisu no Izraēlas.

Kā iepriekš informēja ĀM preses sekretāre, ĀM ir aicinājusi "airBaltic" veikt speciālu lidojumu maršrutā Rīga-Telaviva-Rīga, lai nodrošinātu iespēju atgriezties mājās tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri vēlas izbraukt no Izraēlas.