foto: ZUMAPRESS.com
Krievijas propagandisti līksmo par islāma teroristu uzbrukumu Izraēlai
Daudzviet pasaulē tiek atbalstīts "Hamas" uzbrukums.
Pasaulē
2023. gada 9. oktobris, 19:25

Krievijas propagandisti līksmo par islāma teroristu uzbrukumu Izraēlai

Jauns.lv

Kamēr civilizētā Rietumu pasaule uz sestdienā uzsākto palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" uzbrukumu Izraēlai reaģēja ar šausmām, tikmēr situācija Krievijā bija atšķirīga. Vairāki Kremļa atbalstītie propagandisti daudzināja islāma teroristu veikto uzbrukumu, kas rezultējies simtiem Izraēlas civiliedzīvotāju nāvē. Līdzīgu atbalstu Islāma teroristu "Hamas" uzbrukumam ir izteikušas dažas citas Tuvo Austrumu valstis, vēsta Sargs.lv.

Jau ziņots, ka kopš palestīniešu islāmistu grupējums "Hamas" sestdienas rītā uzsāka uzbrukumu Izraēlai, gājuši bojā jau vairāk nekā 700 izraēliešu, liecina dati, kurus pirmdien publicējusi Izraēlas armija. Nogalināto vidū tikai 44 ir militārpersonas, kas liecina, ka islāma teroristu uzbrukums tika mērķēts uz civiliedzīvotāju nogalināšanu.

Pagaidām nav pierādījumu, ka Krievija būtu zinājusi par gaidāmo uzbrukumu, lai gan pedējā laikā tā ir veicinājusi sakarus ar "Hamas" teroristiem. Tiek ziņots, ka martā "Hamas" uz Krieviju nosūtīja augsta līmeņa delegāciju un rīkoja sarunas ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, brīdinot Kremli, ka grupējuma "pacietība" ar Izraēlu "beidzas". "Hamas" augsta līmeņa amatpersonas apmeklēja Krieviju arī 2022. gada maijā un septembrī. Grupējums ir paziņojis, ka tā uzbrukumu atbalstīja Irāna un citas valstis.

Taču, lai gan Kremlis, iespējams, nav bijis tieši iesaistīts, daudzi tā pilsoņi, kā arī augsta ranga amatpersonas ir atklāti antisemītiski noskaņoti. Militārais korespondents Dmitrijs Stešins, kas pazīstams ar saviem atklāti genocīdiskajiem izteikumiem par ukraiņiem, savā “Telegram” kanālā rakstīja, ka pret izraēliešiem nedrīkst būt "ne piliena žēluma vai līdzjūtības". Tāpat viņš asi kritizēja krievus, kuri aizbraukuši dzīvot Izreālā.

Viņš rakstīja: "Mēs palikām šeit un joprojām stāvam līdz ceļiem asinīs. Lai to dara arī tie, kas ir atbildīgi par mūsu asarām! Vai arī lai viņi atkal bēg, lai atsvaidzina savu vēsturisko atmiņu."

Sergejs Mardans, viens no pazīstamākajiem Krievijas propagandistiem un raidījuma vadītājs Kremļa propagandas kanālā "Solovjov Live", savā “Telegram” kanālā rakstīja, ka priecājas par krieviem, kuri pārcēlušies uz Izraēlu, jo nevēlas dzīvot valstī, kas karo ar kaimiņvalstīm.

Viņš piebilda: "Šī nekārtība Krievijai ir izdevīga, jo globālistu žurkas novērsīs uzmanību no Ukrainas un nodarbosies ar mēģinājumiem nodzēst mūžīgo Tuvo Austrumu ugunsgrēku." S. Mardans paskaidroja: "Irāna ir mūsu īstais militārais sabiedrotais. Izraēla ir ASV sabiedrotā. Tāpēc izvēlēties pusi ir viegli!" 

Savukārt savā raidījumā "Mardans" raidījuma vadītājs dīvaini salīdzināja Palestīnu ar Krieviju, apgalvojot, ka Krievija "ir okupēta kopš 1991. gada" un tikai tagad cenšas situāciju labot.

Savā raidījumā 7. oktobrī arī Vladimirs Solovjovs "Hamas" uzbrukumu raksturoja kā "skaļu pļauku" Izraēlai un tās izlūkdienestiem, visu vainu piedēvējot ASV kā "miera garantam reģionā" un nepamatoti apsūdzot Ukrainu ieroču piegādē “Hamas”. [“Hamas” galvenais ieroču piegādātājs patiesībā ir Irāna - red.]

Saskaņā ar jaunu ASV bāzētās domnīcas "Institute For The Study Of War" (ISW) novērtējumu Krievija izmanto palestīniešu kaujinieku uzbrukumus Izraēlai kā ieroci, lai mēģinātu mazināt Rietumu atbalstu Kijivai un novērst Rietumu uzmanību no Krievijas aizsāktā kara Ukrainā. Tikmēr ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka Vašingtona "piedāvās visus nepieciešamos atbalsta līdzekļus" Izraēlai pēc "šausminošajiem un joprojām notiekošajiem uzbrukumiem", piebilstot, ka ASV "nepārprotami nosoda šo uzbrukumu Izraēlai, ko veica "Hamas" teroristi no Gazas".

Islāma teroristu "Hamas" uzbrukumam atbalstu ir izteikušas dažas citas valstis, galvenokārt Tuvo Austrumu valstis. Irānas prezidents Ebrāhīms Raisī svētdien ir veicis pārrunas ar "Hamas" teroristiem, ziņoja "Hindustan Times". Irāna jau daudzus gadus ir dāsni atbalstījusi "Hamas". Šī valsts palīdz palestīniešu kaujinieku grupējumam, sniedzot finansiālu un militāru palīdzību.

Arī Katara, kas ir spēcīga "Hamas" atbalstītāja, nāca klajā ar paziņojumu, kurā apgalvoja, ka Izraēla būs atbildīga par notiekošo eskalāciju. Jau iepriekš Katara bija viens no ievērojamākajiem dalībniekiem to valstu vidū, kas sniedza finansiālu palīdzību "Hamas" grupējumam. Turklāt daudzi Libānas pilsoņi Beirūtā ir pauduši solidaritāti “Hamas” cīņai pret Izraēlu.

Arābu līgas vadītājs Ahmeds Abuls Gheits svētdien devās uz Maskavu, lai ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu apspriestu situāciju Gazā.

Abuls Gheits, kurš ieņēma Ēģiptes ārlietu ministra amatu pēdējos septiņus gadus, kad tās prezidenta amatu ieņēma Hosni Mubaraks, apspriedīs "Gazas joslā notiekošo eskalāciju", paziņoja Kairā bāzētās Arābu valstu līgas preses pārstāvis.

Maskava norādīja, ka ir nepieciešamas pienācīgas sarunas, lai nodrošinātu neatkarīgas palestīniešu valsts izveidi 1967. gada robežās ar galvaspilsētu Austrumjeruzalemē.

Uzbrukumos, kas sākās sestdienas rītā, bija iesaistīts aptuveni 1000 kaujinieku, televīzijas kanāla “ABC” raidījumā "This Week" pavēstījis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Tikmēr Izraēlas varasiestādes ziņo, ka līdz šim likvidēti 400 kaujinieku, bet vairāki desmiti saņemti gūstā.

Reaģējot uz palestīniešu kaujinieku uzbrukumiem Izraēlas armija devusi triecienus vairāk nekā 800 mērķiem Gazas joslā, un palestīniešu varasiestādes ziņo, ka izraēliešu uzlidojumos nogalināti vismaz 413 cilvēki. Vēl aptuveni 2000 ir ievainoti. Beir Hanuna, kas atrodas Gazas joslas ziemeļaustrumos un kuru "Hamas" izmantoja kā uzbrukuma placdarmu, izraēliešu gaisa uzlidojumos faktiski ir nolīdzināta līdz ar zemi.

Pentagons svētdien paziņoja, ka ASV piegādās Izraēlai munīciju un aprīkojumu un pastiprinās savu militāro klātbūtni Tuvajos Austrumos.

"Savienoto Valstu valdība nekavējoties nodrošinās Izraēlas Aizsardzības spēkus ar papildu aprīkojumu un resursiem, tai skaitā munīciju," paziņoja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins. Ministrs arī pavēstīja, ka ir nosūtījis uz Vidusjūras austrumu daļu ASV aviācijas bāzes kuģi "Gerald R. Ford" un to pavadošos karakuģus, kā arī paziņoja, ka Vašingtona palielina reģionā esošo iznīcinātāju eskadriļu skaitu.