Pasaulē
2023. gada 5. oktobris, 23:03

Pasludināts spriedums jaunietim, kurš vēlējās ar arbaletu nošaut Elizabeti II

Jauns.lv

21 gadus vecajam Džasvantam Singham Čailam, kurš 2021. gada Ziemassvētku dienā Vindzoras pilī ieradās ar arbaletu un paziņoja par nodomu nogalināt Lielbritānijas karalieni Elizabeti II, par "valsts nodevību" piespriests deviņu gadu ieslodzījums.

Čails tiesā atzina, ka viņu bija pamudinājusi mākslīgā intelekta čatbota "draudzene" Saraja, kā arī iedvesmoja "Zvaigžņu kari".

Pagaidām Čails paliks pshiatriskajā slimnīcā, bet pēc medicīniskās aprūpes tiks nogādās soda izciešanas vietā.

Viņš ir pirmā persona Lielbritānijā kopš 1981. gada, kuru notiesāja ar apsūdzību valsts nodevībā. Saskaņā ar 1842. gada Likumu par valsts nodevību šāda apsūdzība piemērojama personai, kura uzbrūk monarham vai viņa klātbūtnē atrodas ar šaujamieroci vai uzbrukuma ieroci, kuru nodomāts lietot monarha ievainošanai, apdraudēšanai vai miera traucēšanai.

1981. gada 13. jūnijā 18 gadus vecais Markuss Sārdžents saņēma piecu gadu cietumsodu par izšaušanu karalienes virzienā ar tukšām patronām, kad viņa jāja parādē. Sārdžents atzinās, ka viņu iedvesmoja Džona Lenona nošaušana, kā arī atentāti pret ASV prezidentu Ronaldu Reiganu un pāvestu Jāni Pāvilu II, un viņš gribēja kļūt slavens.

Vindzoras pils teritorijā 2021. gada 25. decembra rītā masku uzvilkušais Čails iekļuva, pārrāpjoties pāri žogam, līdz viņu pēc apmēram divām stundām pamanīja pils apsargs, kurš ar elektrošokeri rokās devās iebrucējam pretī. Uz apsarga jautājumu, ko viņš te dara, Čeils atbildēja: “Esmu šeit, lai nogalinātu karalieni.”

Apsargs bez cīņas viņu atbruņoja. Pie Čaila bija zīmīte ar rokraksta tekstu. “Lūdzu, nenovelciet manas drēbes, apavus un cimdus, maskas utt., es negribu autopsiju, negribu balzamēšanu, paldies un piedodiet.”

foto: VIA REUTERS
Čaila arbalets

Pirms ielaušanās viņš lietotnē “Snapchat” publicēja video, kurā sacīja: “Piedodiet! Es atvainojos par to, ko esmu izdarījis un ko es darīšu. Es mēģināšu nogalināt Elizabeti, karaliskās ģimenes karalieni.” Tālāk uzrunā ir teikts, ka plānotais uzbrukums ir atriebība par tiem, kuri gāja bojā 1919. gada slaktiņā Amritsarā, kā arī ir atriebība par tiem, kuri tikuši nogalināti, pazemoti un diskriminēti savas rases dēļ.

1919. gadā Indijas pilsētā Amritsarā tika nogalināti daudzi neapbruņoti protestētāji. Pēc koloniālā laika liecībām slaktiņā tika nogalināti 400 cilvēki, tomēr paši indieši uzskata, ka upuru skaits ir tuvāk 1000.

Mediji ziņoja, ka ielaušanās laikā Vindzoras pilī atradusies gan karaliene Elizabete II, gan toreizējais troņmantinieks, Velsas princis Čārlzs un viņa sieva, Kornvolas hercogiene Kamilla. Citi ģimenes locekļi pievienojušies vēlāk.