foto: Ekrānuzņēmums
Putins licis bijušajam vāgnerietim vervēt brīvprātīgos karam Ukrainā
Andrejs Troševs iepriekš bija privātās militārās kompānijas "Vagner" štāba priekšnieks un bija "otrā persona šajā teroristu organizācijā".
Pasaulē
2023. gada 29. septembris, 11:17

Putins licis bijušajam vāgnerietim vervēt brīvprātīgos karam Ukrainā

Jauns.lv

Krievijas diktators Vladimirs Putins licis bijušajam privātās militārās kompānijas "Vagner" štāba priekšniekam Andrejam Troševam izveidot brīvprātīgo vienības, kuras nosūtīt karā pret Ukrainu, ziņo Kremļa "Telegram" kanāls.

Ceturtdien, tiekoties ar bijušo "vāgnerieti" un Krievijas Federācijas aizsardzības ministra vietnieku Junusu-Beku Jevkurovu, Putins atgādināja, ka pats Troševs šādā vienībā karojis vairāk nekā gadu.

"Ziniet, kas tas ir, kā tas tiek darīts, zināt par jautājumiem, kas savlaicīgi jārisina, lai kaujas darbs noritētu vislabākajā un visveiksmīgākajā veidā," sacīja Krievijas diktators.

Kremļa vadītājs arī atzīmēja, ka jau iepriekšējā sanāksmē tika apspriests jautājums, ka atvaļinātais pulkvedis Troševs "nodarbosies ar brīvprātīgo vienību veidošanu, kas var veikt dažādas kaujas misijas, galvenokārt, protams, "speciālā militārās operācijas zonā".

Saskaņā ar "Telegram" kanāla "Shot"  avotiem Troševs pārraudzīs sakarus starp "brīvprātīgo formējumiem" un Krievijas Aizsardzības ministriju.

Kas zināms par Troševu, kuru vāgnerieši uzskata par nodevēju?

Andrejs Troševs iepriekš bija privātās militārās kompānijas "Vagner" štāba priekšnieks un bija "otrā persona šajā teroristu organizācijā. Viņš kūrēja drošības dienesta, aizmugures dienesta darbu un nodarbojās ar notiesāto vervēšanas jautājumu un nosūtīšanu uz fronti Ukrainā okupācijas spēku sastāvā.

Pēc "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina rīkotā apvērsuma mēģinājuma jūnijā viņš bija klātk, kad Putina tikās rar grupas komandieriem.

"Vagner" grupējums, skanot iedzīvotāju atbalstam, pamet Rostovu pie Donas

Algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki naktī uz svētdienu (25. jūniju) atstājuši Rostovu pie Donas,

gallery icon

Pēc tam "Vagner" kaujinieku komandieri apsūdzēja Troševu nodevībā. Fakts ir tāds, ka viņš bija pirmais no grupas komandieriem, kas atteicās turpmāk piedalīties Prigožina dumpī, raksta "Gulagu.net".

Tādējādi, saskaņā ar portālu, augsta ranga "vāgnerietis" un "Krievijas varonis" (tāpat kā Prigožins, kā arī šī grupējuma dibinātājs Utkins) Troševs nolēma nodot iekšējo informāciju FDD un Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrijai, tādējādi nodrošinot sev Putina labvēlību.

Uz ielām Rostovā pie Donas - kara tehnika. Prigožins draud gāzt Krievijas militāro vadību. 2023. gada 24. jūnijs

gallery icon

Tāpat tiek ziņots, ka Troševs un viņa līdzdalībnieki nodarbojās ar bēgļu meklēšanu Krievijas Federācijā, izdarot spiedienu uz personām, kuras sniedza liecības žurnālistiem un cilvēktiesību aktīvistiem.

Saskaņā ar portāla rīcībā esošo informāciju Troševam tika piedāvāts viens no amatiem KF aizsardzības ministrijai blakus esošās struktūras ietvaros, kas vervē ieslodzītos "Štorm Z" vienībās.

Vāgneriešu atgriešanās karā pret Ukrainu

Pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma Krievijā, ko jūnijā organizēja "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins, daļa no šiem algotņiem "pārcēlās" uz Baltkrieviju, bet daļa parakstīja līgumu ar Krievijas aizsardzības ministriju.

Aptuveni mēnesi pirms sava "gājiena uz Maskavu" Prigožins paziņoja, ka viņa algotņu zaudējumi kaujās pret Ukrainas aizsardzības spēkiem sasniedza desmitiem tūkstošu nogalināto.

Jevgeņija Prigožina kapavieta, sērojošie un apsardze

Sanktpēterburgā vakar, 29. augustā, notika slēgta atvadu ceremonija no “Vagner” dibinātāja un vadoņa Jevgēņija Prigožina, kurš gāja bojā aviokatastrofā 23.augustā, ...

gallery icon

Nesen ASV Kara izpētes institūts (ISW) runāja par baumām par vāgneriešu atgriešanos Ukrainā un vērtēja viņu spēju ietekmēt Krievijas armijas spējas. Analītiķi uzskata, ka algotņi nespēs palīdzēt iebrucējiem būtiski pagriezt situāciju sev par labu frontē.

Iepriekš CNN, atsaucoties uz Ukrainas karavīru, rakstīja, ka "Vagner" grupas algotņi esot atgriezušies Doneckas apgabala Bahmutā.

Vēlāk Ukrainas Bruņoto spēku Austrumu grupas preses dienesta priekšnieks Iļja Jevlašs pastāstīja, ka "Vagner" kaujinieki atradās Austrumu spēku grupas teritorijā. Tagad daļa algotņu atjauno līgumus ar Krievijas Aizsardzības ministriju un no Baltkrievijas atgriežas Ukrainā.