foto: AP/Scanpix
Ziemeļkorejas Kims atgriežas ar dāvanām no Krievijas
Kimam Čenunam tagad ir jauna cepure.
Pasaulē
2023. gada 18. septembris, 19:52

Ziemeļkorejas Kims atgriežas ar dāvanām no Krievijas

Jauns.lv

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pirmdien, 18. septembrī, devās mājās ar dāvanām no Krievijas, kuru vidū, kā tiek ziņots, ir šautene, kosmonauta cimds un militāriem bezpilota lidaparātiem, kas paši par sevi ir ANO sankciju pārkāpums, vēsta “Reuters”.

Pēc samita ar Krievijas diktatoru Putinu Kims saņēma Krievijā ražotu "augstākās kvalitātes šauteni", sacīja Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs. Kims Putinam atbildēja ar šauteni, "kuru izgatavojuši Ziemeļkorejas amatnieki".

Putins uzdāvināja arī cimdu no kosmosā valkāta skafandra, pavēstīja Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Primorskas apgabala gubernators Oļegs Kožemjako uzdāvināja Kimam modernu, vieglu bruņuvestes komplektu, kas paredzēts uzbrukuma operācijām un aizsargā krūtis, plecus, rīkli un cirkšņus, vēsta Krievijas mediji.

Tāpat Kimam tika uzdāvināti pieci vienvirziena uzbrukuma bezpilota lidaparāti un izlūkošanas drons “Geranium-25”, kas tiek plaši izmantots karā Ukrainā, pavēstīja TASS.

Tas pārkāpj vismaz divas ANO Drošības padomes rezolūcijas pret Ziemeļkoreju, kuras tika noteiktas par raķešu un kodolmateriālu piegādi Ziemeļkorejai, un, interesanti, ka Krievija pati ir balsojusi par šīm sankcijām.

foto: AP/Scanpix
Kims Čenuns apskatīja Krievijas stratēģisko aviāciju, kas viņu ļoti iespaidoja.

Kažokādas cepuri Kims saņēma no aizsardzības ministra Sergeja Šoigu Vladivostokā, kur viņš pārbaudīja Krievijas kodolbumbvedējus, ar hiperskaņas raķetēm aprīkotus iznīcinātājus un karakuģi.

Krievijas ziņu aģentūra RIA, ziņo, ka bijušas šaubas par Kima cepures izmēru. Krievijas vēstnieks Phenjanā Aleksandrs Matsegora ieteica izmēru, kas ir nedaudz mazāks par viņa paša "ļoti lielo galvu", kas izrādījās tieši piemērots Kimam. “Svarīgi ir arī tas, ka šī ir dāvana no sirds. Un biedram Kimam Čenunam tas patika," sacīja Matsegora.

Kims savu vizīti sāka ar pieturu Krievijas pierobežas pilsētā Hasanā, kur viņam tika pasniegta kosmonauta Jurija Gagarina fotogrāfija.

Ziemeļkoreja ir pielikusi lielas pūles, lai demonstrētu dāvanas, ko Kims, kā arī viņa tēvs Kims Čenils un vectēvs un valsts dibinātājs Kims Il Suns saņēmuši no ārzemju augstām personām, veltot dāvanām īpašu muzeju.

foto: AFP/Scanpix
Kims Čenuns vēro roņus Vladivostokas akvārijā.

Starptautiskā draudzības izstāde, kas atrodas kalnos 160 km no Phenjanas, ir divas iespaidīgas betona konstrukcijas, kas celtas tradicionālā arhitektūras stilā ar ziliem dakstiņu jumtiem.

Muzejs tika atvērts 1978. gadā, un tajā ir vairāk nekā 100 izstāžu zāles ar vairāk nekā 115 000 priekšmetu no vairāk nekā 200 valstīm, ziņo Ziemeļu valsts mediji.

Kolekcijas mērogs un nozīme padara to salīdzināmu ar Luvru Parīzē, vēsta Ziemeļkorejas valsts mediji.

Kolekcijā ietilpst kristāla izstrādājumi, kas sūtīti no bijušā ASV prezidenta Džimija Kārtera, tējas krūzes komplekts no Francijas prezidenta Fransuā Miterāna, Maikla Džordana parakstīta basketbola bumba, ko 2000. gadā dāvājusi bijusī ASV valsts sekretāre Madlēna Olbraita, kā arī šautene, ko dāvājis nelaiķis Kubas līderis Fidels Kastro.